Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Egiptu oslobođeno 16 članova “Muslimanske braće”


Egipatske vlasti oslobodile su 16 članova organizacije "Muslimanska braća", uključujući više funkcionere uhapšene u februaru, saopštili su njihovi advokati.
Zamjenik lidera Mahmud Ezat i Esam al-Erijan, članovi glavnog tijela "Muslimanske braće", zajedno sa 14 preostalih članova, među kojima su bili i viši pripadnici Abdel-Rahman al-Bar i Mohi Hamed, oslobođeni su kasno u srijedu naveče, javio je Rojters.

Vlasti su optužile više članove da su organizovali grupu inspiriranu idejama nekadašnjeg religijskog lidera Sajeda Kotba koji je pogubljen 1960-ih zbog širenja ideja fundamentalistickog islama. Kazneni sud u Egiptu je, međutim, u nedjelju naredio oslobađanje "braće" jer nikakav dokaz za optužbe nije pronađen.

Članovi "Muslimanske braće" ideološki se zalažu za miroljubive političke reforme kojima bi bila, prema njihovom uvjerenju, utemeljena demokratska država.Organizacija je osvojila pet zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima 2005. nakon što je nastupila kao neozavisna grupa na izborima, iako je njeno djelovanje u Egiptu službeno zabranjeno.

"Optužbe protiv tih clanova i ostalih clanova grupe su lažne. Ovo je politički slučaj i nadamo se da će preostali članovi biti oslobođeni, naročito zbog toga što dolaze parlamentarni izbori", rekao je za Rojters viši zvaničnik Gamal Nasar.

Vlada predsjednika Hosnija Mubaraka zabrinuta je zbog djelovanja organizacija, uključujući i "Muslimansku braću", naklonjenih islamistima, koji su 1981. ubili njegovog prethodnika Anvara al-Sadata.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG