Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: Ako može Evropa zašto i BIH ne bi imala jedinstven ekonomski prostorVisoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Bosni I Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH ne znači ukidanje entiteta i da ne vidi razlog da BiH nema takav ekonomski prostor, ako ga ima Evropa.

Inzko je to rekao na konferenciji za novinare na Jahorini u pauzi sesije "Parlament za Evropu" na kojoj je razgovarano o stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini u kontekstu evropskih integracija. Posebno je istakao da je jedinstveni ekonomski prostor jedan od zahtjeva iz evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je, takođe, ukazao na nepovoljne uslove za poslovanje u BiH.

Ministar spoljne trovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Zirojević, rekao je da je ovaj skup bio prilika da se sagleda pozicija BiH u evroatlantskim integracijama, pogotovo kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnik Evropske unije Entoni Dempsej rekao je BiH prvo mora stvoriti jedinstveni ekonomski prostor da bi postala dio evropskog tržišta. Istakao je i da se uskoro može očekivati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi trebalo da doprinese uskladivanju domaćeg sa zakonodavstvom EU. V

isoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko je pokrenuo projekt "Parlament za Evropu" da bi parlamentarcima u BiH pomogao da efikasno rade na usvajanju velikog broja zakonodavnih akata koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskog partnerstva.
XS
SM
MD
LG