Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama otputovao iz PragaAmerički predsjednik Barak Obama otputovao je iz Praga gdje se kratko jutros još jednom susreo sa češkim predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Janom Fišerom.

Tokom samita je juče Barak Obama zajedno sa predsjednikom Rusije, Dmitrijem Medvedevim u praškom zamku Hradčani potpisao Sporazum o daljem smanjanjenju i ograničenju strateškog naoružanja, novi START, koji je zamijenio prethodni koji je istekao decembra prošle godine.

Sporazumom su se SAD I Rusija obavezale na smanjenje broja nuklearnih bojevih glava za 30 %. Kao posebnu vrijednost "novog START-a" i Obama i Medvedev istakli su precizne mehanizme kontrola smanjenja nuklearnog arsenala SAD i Rusije u narednih sedam godina na 1.550 glava za svaku stranu i inspekcija koje omogućavaju povratak povjerenja u odnose dvije super sile.

Obama je sinoć poslije odlaska Medvedeva iz Praga priredio večeru za lidere 10 novih postkomunističkih članica Evropske unije i Hrvatske kao prvog sljedećeg potencijalnog člana Unije.
XS
SM
MD
LG