Dostupni linkovi

Bičakčić i Čović oslobođeni otužbe za zloupotrebu položaja


Sud BiH
Sud BiH
Gotovo da nema dana kada na naslovnicama bh. medija ili iz neke od prvavosudnih institucija u BiH nema vijesti da je neki od visokopozicioniranih funkcionera ili stranačkih lidera osumnjičen ili optužen za kriminal ili neku zakonsku prevaru. Nažalost, vrlo rijetke završe osuđujućim presudama, i to uglavnom uslovnim.

Najsvježiji primjer je današnja nepravosnažna, oslobađajuća presuda nekadašnjem premijeru Federacije i njegovom zamjeniku, Edhemu Bičakčiću i Draganu Čoviću, za optužnicu koja ih je teretila za zloupotrebu položaja jer su svojim odlukama nelegalno omogućili izdvajanje 7,8 miliona KM za kupovinu stanova federalnim zvaničnicima. Obojica imaju aktivnu još po jednu optužnicu.

Nažalost, nisu jedini - i onda ne čudi zašto građani nemaju više povjerenja ni u sud ni u sudstvo, niti u funkcionalnost sistema u BiH, ističe analitičar Svetlana Cenić:

Svetlana Cenić
„Ti i takvi koji organizuju sav kriminal u ovoj državi su zaštićeni politikom. I mi gledamo kako sprovode dilere, sitne trgovce, ili, nedajbože, onog što ukrade hljeb u radnji jer je gladan. Moram citirati Senada Avdića iz Slobodne Bosne, on je to fino opisao i rekao: ’Svi mi pričamo o tim malim ljudima koji dobijaju takve kazne za mnogo manja djela i za gotovo nikakve prestupe, čak i ako galame u komšiluku i puštaju glasno muziku, ali taj isti čovjek je glasao za ovakve i svojim glasom glasom je dao ulaznicu da mogu da uzimaju milione, dijele stanove, kupuju kola, troše kako god hoće, privatizuju, diktiraju.’“

Pred sudom su bili i brojni drugi visoki funkcioneri u BiH, poput Mirka Šarovića i Mladena Ivanića. Zbog zloupotrebe položaja i sticanja protivzakonite koristi upravo se sudi nekadašnjem zamjeniku ministra i dugogodišnjem direktoru Agencija za promociju stranih investicija Harisu Bašiću. Pokretanje istrage u državnom Tužilaštvu protiv premijera RS Milorada Dodika pretvoreno je u nacionalno pitanje tog entiteta, a sudski prosec protiv Ante Jelavića bio je „udar na hrvatski narod“. Ukoliko se procesi i otvore, vode se sa zakašnjenjem i bez efekta, kaže sociolog, prof. sarajevskog Univerziteta Salih Fočo:
Upravo se kriminal i sve ostalo krije iz tog sklopa da su optuženi Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a ne da je xy osoba optužena zbog odgovornosti.


„Proces se ne vodi kada su ljudi na funkcijama i kada im se zaista može na neki način naškoditi ili ih dovesti pred poziciju da daju ostavke ili da zaista ima neki vid ozbiljnije odgovornosti. To dovoljno govori o jednom haosu u kome se mi nalazimo i koji se proizvodi jer, zapravo, građani ne odlučuju svojom sviješću i ne odlučuju o pojednicima nego se opredjeljuju za političke opcije, a sistem je tako skrojen da oni mogu jedino odlučivati po etno principu, dakle za etničke grupe i gruapvcije. Upravo se kriminal i sve ostalo krije iz tog sklopa da su optuženi Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a ne da je xy osoba optužena zbog odgovornosti.“

Politički pritisci


A šta o političarima optuženicima kažu oni koji biraju:

„Bruka i sramota. Znamo svi da su krivim, a oni oslobođeni.“
„Korumpirana vlast, korumpirani sudovi, korumpirano društvo.“
„To je takva vlast, kriminalizirana. Oni će se najvjerovatnije izvući. A ovaj narod je takav da to sve može pored njega proći.“

Srđan Blagovčanin
Pored korumpiranih političara i neodgovornih građana, koji ih godinama svojim glasovima održavaju na vlasti, dio odgovornosti za ovakvo stanje u BiH snose i agencije za provođenje zakona, tužilaštva i sudovi, ističe jedan od direktora TI BiH Srđan Blagovčanin:

„Ključni problem te tri institucije jesu politički pristisci na njihov rad. Mi smo imali prilike da vidimo u proteklom periodu otvorene, potpuno jasne javne pritiske. Podaci TI od prethodne godine kažu da čak i kada dođe do procesuiranja korupcije, odnosno kada dođe do osuđujuće presude, iako je jako mali broj slučajeva, dvije trećine tih presuda su ustvari uslovne, što nam govori da umjesto jedne generalne prevencije, umjesto jednog drakonskog sankcionisanja zloupotreba službenog položaja i zločina protiv službene dužnosti, mi imamo situaciju da pravosuđe na ovakav način praktično promoviše korupciju.“


Kako u BiH sve može i gore, treba dodati da u oslobađajućim presudama sudske i troškove advokata optuženim političarima plaćaju se iz državnog budžeta, odnosno novca poreskih obveznika, upravo onih koje su opljačkali. I dok zemlja grca u nezaposlenosti, bijedi i siromaštvu, bogatstvo ovdašnjih političara mjeri se osmocifrenim brojkama. Deklarativno su za priključenje zemlje EU, ali suštinski rade sve da ona tamo nikada ne dođe, kaže analitičaraka iz Banje Luke Tanja Topić:

„U EU ipak morate imate određene, dostignute standarde, tako da mislim da ovo stanje koje imamo u BiH dosta dobro odgovara strukturama koje se nalaze na vlasti, odnosno političkim elitama.“

Bičakčić i Čović oslobođeni optužnice

Obrazlažući oslobađajuću presudu za Dragana Čovića i Edhema Bičakčića, predsjedavajući Sudskog vijeća Esad Fejzagić kazao je da Tužilaštvo BiH za četiri godine nije uspjelo otkriti imena 12 osoba kojima su dodijeljeni stanovi, iako su imali adrese gdje se stanovi nalaze, te su se u optužnici te osobe vodile kao nepoznata lica, dok od 64 osobe koje su navedene u optužnici da su im dodijeljeni stanovi nisu sve saslušane.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na ovu presudu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, koristi od Bičakčićeve i Čovićeve navodne zloupotrebe položaja, koja je počinjena dodjelom sredstava za kupovinu stana, imali su Fuad Kasumović, Mirza Hajrić, Mirsad Ćeman, Mirsad Sirbubalo, Halid Genjac, Atif Dudaković, Husein Živalj, Enver Kreso, Mariofil Ljubić, Mehmed Alijagić, Sakib Mahmuljin, Božo Ljubić, Nedžad Branković, Adnan Bešlagić, Valerija Galić, Halil Brzina, Sena Uzunović, Amor Mašović, Nikola Antunović i Zoran Ćorić.

Kompletnu optužnicu možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG