Dostupni linkovi

"Green Home" pod 'prismotrom' zbog protivljenja hidroelektranama


Morača
Morača
Naistaknutiji protivnik aktuelnog vladinog projekta gradnje četiri velike hidroelektrane na Morači, nevladina organizacija "Green Home", danas je pozvala građane Crne Gore da potpišu peticiju i tako podrže njihovu akciju. Aktivisti Green Home-a su potvrdili nezvanične informacije da će ih od danas kontrolisati državna Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

"Indikativno je da smo zavrijedili pažnju jedne tako značajne institucije kao što je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ali neka svako radi svoj posao", rekao je direktor nevladine organizacije "Green Home" Darko Pajović, potvrdivši nezvanične informacije da će od danas ova ekološka organizacija biti predmet pažnje državnog organa koji se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma. Tu smo da im pružimo sve potrebne informacije, rekao je Pajović:

"Sasvim sigurno ćemo, da ne bude dileme, obavijestiti javnost o kompletnom postupku. Mislimo da je vrlo namjerno posjeta najavljena nekih pet dana prije kraja javne rasprave."


Podsjetimo. Nakon neupspjeha vladine namjere da sa Republikom Srpskom gradi hidroelektranu Buk-Bijela, koji je propao zbog velikog protivljenja domaće javnosti, jer je ovaj projekat podrazumijevao potapanje rijeke Tare čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, Vlada je oživjela 40 godina star projekat izgradnje četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači. I ovaj projekat je naišao na protivljenje jednog dijela javnosti, uz argumentaciju koja govori o ekonomskoj neopravdanosti, opasnosti koja prijeti glavnom gradu u slučaju popuštanja brana uslijed zemljotresa i ocjene da će gradnje četiri velike hidroelektrane imati poguban uticaj po životnu sredinu.

Pod pritiskom i druge nevladine organizacije


Ekološka organizacija "Green Home" se istakla kritičkim stavom prema ovom vladinom projektu kojem, generalno, zamjera njegovu zastarjelost.
Direktor "Green Home"-a Darko Pajović smatra da su rezultati kampanje privukli pažnju:

"Priključila se 41 nevladina organizacija, ali je vjerovatno neko mislio da bi trebalo uraditi nešto. U svakom slučaju, sačekaćemo. Svako neka radi svoj posao, državni organi neka rade svoj posao. Mi pozdravljamo poštovanje zakona. Imamo obavezu da medije obavijestimo o rezultatima istrage, ili kako se to već zove... pošto nemamo iskustva u radu sa agencijom čiji je puni naziv Uprava za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma."


Informacija da će Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kontrolisati ekološku organizaciju "Green Home" generalno se ocjenjuje kao legitimno, ali i začuđujuća s obzirom da, po pojedinim procjenama, postoje subjekti koji bi bili pogodnija meta njihove kontrole.

Direktor "Alfa Centra" Aleksandar Dedović pod znak pitanja stavlja i odabir trenutka za kontrolu "Green Home-a":

"Možda nije pravi momenat, jer 'Green Home'očekuju velike aktivnosti u devet opština Crne Gore na prikupljanju potpisa za peticiju da se plan pošalje na popravni, ali u svakom slučaju institucije i treba i moraju da rade svoj posao shodno svojim nadležnostima, i ne vidim tu ništa čudno. Osim toga, možda je ipak tako značajna država institucija mogla da potraži sebi neko drugo zanimanje i posao u nekoj drugoj oblasti, a u Crnoj Gori ih sasvim sigurno ima."


Direktor "Green Home" Darko Pajović kaže da ovo nije prvi slučaj već da je ova ekološka organizacija od samog početka kampanje izložena raznim pritiscima o kojima će naknadno obavijestiti javnost. Pritiscima su generalno izloženi i drugi aktivisti NVO sektora. Direktor nevladine organizacije "Breznica" Milorad Mitrović kaže da je bio izložen raznim kontrolama i inspekcijama:

"S druge strane, kroz medije nas pojedini ljudi nazivaju 'ovakvim' ili 'onakvim'. Bili smo 'zaludnjaci', 'društveno-beskorisne osobe', a ustvari mi smo besplatna radna snaga, i umjesto da država usmjeri tu energiju i snagu u tom pravu. Da shvate da je to što radimo korisno, dešava se suprotno - da smo neshvaćeni i da smo problem države."

Pročitajte i ovo:
Ekolozi u borbi protiv hidroelektrana na Morači

Javnost podijeljena oko gradnje hidroelektrane na Morači
XS
SM
MD
LG