Dostupni linkovi

Anti Kovaču ukinuta prvostepena presuda



Sud Bosne i Hercegovine BiH je uvažio žalbu branioca optuženog za ratne zločine nad civilima Ante Kovača, te ukinuo prvostepenu presudu od 10. jula 2009. godine i odredio održavanje pretresa pred Apelacionim većem za ratne zločine Suda BiH.

Prvostepenom presudom Ante Kovač proglašen je krivim za ratni zločin protiv civila u opštini Vitez 1993. godine i osuđen na kaznu zatvora od 13 godina.

Žalbu na presudu branilac je podneo zbog, kako je navedeno u saopštenju Suda, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenicnog stanja i povrede krivičnog zakona.

Prema navodima u optužnici, Kovač se tereti da je od aprila do kraja avgusta 1993. godine, na području opštine Vitez, kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade" HVO izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno sa njima nezakonito zatvarao bošnjačke civile.

Zatvorenike su izvodili na ispitivanje, prisiljavali na rad na liniji razgraničenja između jedinica HVO i Armije BiH zbog čega su neki poginuli.
XS
SM
MD
LG