Dostupni linkovi

SAD pozdravljaju ispriku Srbije za Srebrenicu



Sjedinjene Američke Države su pozdravile ispriku Skupštine Srbije za pokolj bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995., nazivajući to korakom prema pomirdbi.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner nazvao je skupštinsku rezoluciji "pozitivnim korakom prema pomirdbi, rješavanju zločina iz prošlosti, njegovanju regionalnih odnosa i promicanju stabilnosti u regiji".

Također je pozvao Beograd da uloži dodatne napore za pronalaženje dvojice preostalih haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića, koji je vodio jedinici bosanskih Srba koje su u julu 1995. pet dana ubijali oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice i buldožerima ih pokopali u masovne grobnice.

Neki od preživjelih odbacili su ispriku Srbije, jer se u njoj za pokolj u Srebrenici ne koristi pravi naziv - genocid, iako je Međunarodni sud pravde, najviše sudsko tijelo UN-a, utvrdio da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima.

Na pitanje o stajalištu SAD-a prema tom krupnom nedostatku u Rezoluciji Skupštine Srbije, Toner je rekao: "Mi se uglavnom slažemo s presudom Međunarodnog suda pravde da je počinjen genocid".
XS
SM
MD
LG