Dostupni linkovi

Beograd: policija privela aktiviste koji su osuđivali genocidPolicija je jutros oko dva sata privela devet aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u noći između 31. marta i 1. aprila na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejom na trotoaru ispisali poruku "Ta teška strana reč genocid", prenosi portal sarajevo-x.

Oko 30 aktivistkinja i aktivista je poruku uputilo poslanicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju su poslanici usvojili 30. marta 2010. godine. Aktivisti su pušteni nakon pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad.

"U Deklaraciji koju je Skupština Srbije usvojila ne spominje se da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak naprijed u odnosu na atmosferu u srpskom društvu od prije pet godina, izostavljanjem riječi genocid propuštena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji", navodi se u saopštenju Inicijative.

"Poslanici Skupštine relativizovali su ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi važniji od budućnosti Srbije i zapadnog Balkana. Skupštinskom raspravom dominirali su govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime."

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative žele na ovaj način da podsjete javnost kako je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva.

Aktivisti su poručili da "ispisivanjem poruke na trotoaru ispred Skupštine Srbije šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje suosjećaju sa žrtvama i zalazu se za bolju budućnost regiona".
XS
SM
MD
LG