Dostupni linkovi

Rasprava o platama i beneficijama za zvaničnike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH raspravljao je u utorak o novom prijedlogu zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Tim prijedlogom zakona, kojeg je krajem prošle sedmice usvojio Dom naroda, predviđeno je da izabrani zvaničnici i dalje imaju plate i beneficije koje su i nekoliko puta veće u odnosu na one koje dobijaju obični građani.

Koliko je Vlada Federacije galantna sa novcem poreskih obveznika vidi se i u prijedlozima da izabrani zvaničnici i nosioci izvršnih funkcija imaju pravo i na plaćeni dopust uz godišnji odmor i regres, te otpremninu prilikom odlaska u penziju u iznosu od pet isplaćenih plata. Sve to se dešava nekoliko mjeseci uoči izbora u Bosni i Hercegovini, a ukoliko zakon bude usvojen, bivši borci najavljuju masovne proteste.

U zemlji protesta bivših boraca i žrtava rata, svakodnevnih štrajkova i blokada, te oko pola miliona nezaposlenih novi prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH izabranim zvaničnicima i dalje predviđa visoka primanja i brojne beneficije.

Predviđeno je da se izabranim zvaničnicima visoke naknade isplaćuju i godinu dana nakon prestanka obavljanja funkcije. Tu su i naknade za odvojeni život i smještaj, posjetu porodici, troškovi reprezentacije, korištenje službenih automobila i plaćeni telefonski računi, te brojne druge povlastice.

Poslanik sjedi kući, radi svoje privatne poslove, dobro je plaćen za to - i onda još ima pravo na topli obrok, pa ima i pravo na paušal, pa onda još ima i pravo naknade za odvojeni život.
Na ovaj prijedlog najviše kritike uputila je Socijademokratska partija BiH, a poslanik Nermin Nikšić objašnjava zašto:

„Poslanik sjedi kući, radi svoje privatne poslove, dobro je plaćen za to - i onda još ima pravo na topli obrok, pa ima i pravo na paušal, pa onda još ima i pravo naknade za odvojeni život, a sjedi kući, pa mu se još plaća stan, a on sjedi kući, pa osim što sjedi kući i što mu se plaća stan, ima još pravo četiri puta mjesečno da mu se plate troškovi što ide tamo gdje već sjedi. Zbog toga mislim da to pravo treba ukinuti. Mislim da to pravo nije u redu, da imaju i ministri koji imaju u vlasništvu stan u Sarajevu. Pogotovo iz medija se može saznati da su pojedini ministri postali kolekcionari stanova. Pa još ako zaposle suprugu, vjerovatno i supruga onda ima pravo na odvojeni život i na troškove - i onda se od toga napravi biznis.“


Galantni sa novcem poreskih obveznika

Koliko je Vlada Federacije galantna sa novcem poreskih obveznika vidi se i u prijedlozima da izabrani zvaničnici i nosioci izvršnih funkcija imaju pravo i na plaćeni dopust, uz podrazumijevajući godišnji odmor i regres, te otpremninu prilikom odlaska u penziju u iznosu od pet isplaćenih plata.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlementa Federacije BiH Zijad Mušić kaže:

„Pored svih regulisanja i regresa i godišnjeg odmora i svega, kaže ’državni službenik i namješetnik ima pravo na plaćeni dopust u visini svoje neto plaće iz prethodnog mjeseca.’ Koliko puta je ovo plaćeno odsustvo? Šta je to? Šta je termin? Može li to jednom u godini, dvaput? U radnom vijeku koliko puta? Onda kaže da ćemo imati reprezentaciju svi mi, znači oko 174 izabranih dužnosnika i vršilaca izabranih funkcija. Mislim da je to puno za vrijeme u kojem se nalazimo. Svi mi dolazimo iz različitih političkih stranaka. Ovaj isti budžet ima tri miliona maraka za rad tih stranaka. Pa ako nama poslanicima i delegatima treba reprezentacija neka nam to obezbijede naše političke partije koje dobivaju dosta sredstava iz ovog budžeta.“

Međutim, bilo je i onih koji su u ovakvim stavovima svojih kolega vidjeli samo predizborni nastup i lažni moral. Amila Husović - Alikadić:

„Nemojte ovdje lagati, petljati. Pa stvarno nisam znala da ste tako jadni i nemoralni. Ili nešto hoćete ili nećete, ali nemojte se lažno prikazivati. Savršeno se dobro znamo.“

Vlada je svoj prijedlog zakona o platama branila objašnjenjima da je mjesecima dogovaran sa predstavnicima sindikata i socijalno-ekonomskog vijeća u Federaciji BiH. Parlamentarci su upozoreni da se zakon mora usvojiti i ispoštovati rok koji su postavile međunarodne institucije poput MMF-a i Svjetske banke. Međutim, predstavnici MMF-a i Svjetske banke poručili su da zakon nisu vidjeli, te da je od ispunjavanja rokova važniji sadržaj zakona.

U doba krize nerazumno povećanje plata

Ministar pravde Federacije Feliks Vidović, i pored brojnih primjedbi, vjeruje da je zakon dobar i da ga treba usvojiti:

„Stav Vlade i mišljenje Vlade je da je ovaj tekst dobio svu potrebnu širinu kako bi se mogao podržati i usvojiti u predviđenom roku prema pismu namjere od strane Svjetske banke, a to je 31. 3. ove godine.“

Nerazumno je i neodgovorno i pomišljati na povećanje plata i ostalih naknada u doba krize i to onima koji, prema ocjeni NVO u BiH, rade najlošije - Parlament i Vlada Federacije BiH, kaže Ivica Ćavar, analitičar NVO Centri civilnih inicijativa:
U vremenu kada je ekonomska kriza prisutna ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu plaće zastupnika, ministara, odnosno izabranih predstavnika ne bi trebalo povećavati.

„U vremenu kada je ekonomska kriza prisutna ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu plaće zastupnika, ministara, odnosno izabranih predstavnika ne bi trebalo povećavati. U najmanju ruku trebale bi biti iste, ili ih, adekvatno njihovom radu ili neradu, čak i smanjivati. Mi imamo situaciju da razgovaramo o povećanju plaća i drugih beneficija izabaranih predstavnika vlasti FBiH kada oni bilježe, po izvješćima CCI-a, najlošije rezultate svoga rada. Dakle, od svih institucija čiji monitoring obnaša CCI Parlament i Vlada FBiH do sada su imali nalošije rezultate.“

Pod pritiskom javnosti u Federaciji poslanici Predstavničkog doma danas su ipak popustili, te jednoglasno odbili skandalozan amandaman koji je nedavno usvojen u Domu naroda. Omogućavao je penzionisanje poslanika i delegata koji imaju 50 godina starosti i 20 godina radnog staža, a predviđena penzija veća je od hiljadu eura. Narodna stranka Radom za boljitak uputila je izvinjenje građanima zbog ovog amadmana koji je predložio Miko Lešić, koji je danas isključen iz stranke. Sankcije za delegate koji su glasali za ovaj prijedlog najavile su i ostale političke partije.
XS
SM
MD
LG