Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EP:Zagreb će biti 28 evropski glavni gradHrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se Zagrebu s izaslanstvom Evropskog parlamenta predvodenim Gunarom Hokmarkom koji je pohvalio izuzetan napredak Hrvatske u pristupnom procesu te izrazio uvjerenje da će Zagreb biti 28. glavni grad u EU, saopšteno je iz vlade.

Hokmark je tokom razgovora u Banskim dvorima istakao da hrvatsko-slovenski način rješavanja problema može podsticajno djelovati na razvoj odnosa u cijeloj regiji te je iznuzetno korisnim ocijenio ustupanje hrvatskih prijevoda pravnog nasljeđa EU-a, zemljama evropskog jugoistoka.

Prema saopštenju, Kosor je evropske parlamentarce upoznala s tri glavna cilja hrvatske vlade: dovršetak pristupnih pregovora za članstvo u EU-u, donošenje mjera za privredni oporavak te suzbijanje korupcije na svim novaoima uz reformu pravosuđa i uprave.

Prema njenim riječima, Hrvatska je u ovoj godini spremna dovršiti pregovore te je pritom potpuno opredijeljena za pružanje pomoći evroatlantskom putu susjednih zemalja.

Odgovarajući na pitanja članova izaslanstva Europskog parlamenta, premijerka Kosor je rekla da hrvatski građani prepoznaju da članstvo u EU-u donosi stabilnost i sigurnost te da su za korištenje sredstava finansijskog paketa osnovana dva povjerenstva čiji su članovi ministri, a na čelu su im potpredsjednici vlade Ivan Šuker i Božidar Pankretić.

Predsjednica vlade naglasila je da Hrvatska pruža punu podršku evroatlantskom putu BiH kao države triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda.
XS
SM
MD
LG