Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nobilo za šamaranje mladića kažnjen 700 kunaZagrebački advokat Anto Nobilo danas je proglašen krivim i kažnjen sa 700 kuna, zbog remećenja javnoga reda i mira jer je krajem prošle godine ošamario 15-godišnjaka koji je s prijateljima blokirao saobraćaj.

Postane li kazna pravosnažna Nobilo će morati platiti dodatnih 2730 kuna sudskih troškova, uključujući i sudsko-medicinsko vještačenje. Ključni dokaz za utvrđivanje krivnje bile su fotografije s mjesta sukoba, objasnio je sudija Prekršajnog suda u Zagrebu Darjan Bižupić.

Sud nije prihvatio Nobilovu obranu da se radilo o nužnoj obrani, da je napadnut kontejnerom, da mu se maloljetnik unosio u lice i da mu je prijetio napad ostalih mladića iz skupine koja je blokadom saobraćaja izražavala nezadovoljstvo jer nemaju mjesto za igru.

Sudija Bižupić je rekao da može razumjeti ljutnju vozača i onih koji su maknuli kontejnere, ali da nikakav čin nasilja, pa ni šamar, ne može biti odgovor na postupak tih mladića.

Za mladiće je rekao da su možda legitiman cilj pokušali ostvariti nelegalnim putem. Za remecenje javnoga reda i mira propisana je kazna od 200 do 800 kuna.

Nobilo koji se nije pojavio na izricanju presude, a što nije ni bio dužan, novinarima je telefonom rekao da će se žaliti jer sud nije prihvatio njegovu odbranu da je postupio u nužnoj odbrani.
XS
SM
MD
LG