Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama i Medvedev se dogovorili o potpisivanju STARTPredsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev su se danas u telefonskom razgovoru dogovorili da 8. aprila u Pragu potpišu novi sporazum o smanjenju nukleranog naoružanja (START), saopštila je Bela kuća.

Desetogodišnji sporazum između ostalog predviđa da obe strane moraju da smanje svoje arsenale strateških nuklearnih raketa sa 2.200 na 1.550 i 700 lansirnih rampi, podmornica i strateških bombardera.

Portparol Kremlja Natalija Timakova je prenela ocenu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da novi sporazum "odražava balans interesa obe strane. Usaglašavanje (sporazuma) nije bilo jednostavno, ali je konstruktivnost pregovarača omogućila da se u kratkom roku obavi ogroman posao i da se dođe do potpisivanja", prenela je Timakova.

Ruska agencija Itar-Tas navodi da je jedno od najtežih pitanja bilo povezivanje ofanzivnog naoružanja sa odbrambenim, odnosno sistemom protivraketne odbrane koju stvara SAD.

Prethodni sporazum START potpisan je 1991. godine i istekao je u decembru 2009. godine. To je bio prvi rusko-američki dokument o smanjenju strateškog nukleranog naoružanja.

XS
SM
MD
LG