Dostupni linkovi

Mladi traže procesuiranje zločina protiv Albanaca na Kosovu


Akcija Inicijative mladih za ljudska prava i pokreta Moja inicijativa, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Akcija Inicijative mladih za ljudska prava i pokreta Moja inicijativa, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa organizovali su u centru Beograda uličnu akciju kojom su podsetili na ratne zločine na Kosovu u martu i aprilu 1999. godine.

Nenad Obradović, iz Inicijative mladih, rekao je da aktivisti ove dve nevladine organizacije žele da pozovu na odgovornost građane i državu za zločine koji su se desili na Kosovu.

"Ovom akcijom želimo da poručimo državi da mora da odgovori na sve one zločine koji su se dogodili na Kosovu. Da mora da ih procesuira zbog istine, zbog pravde i zbog svih žrtava. Jako je bitno da građanima ukažemo na sve to, jer je važno da shvate da se to što se dešavalo na Kosovu događalo u njihovo ime. I da su sve te žrtve koje leže u Batajnici ubijene u ime Srbije…"


Na pločnik Knez Mihailove ulice aktivisti su postavili crveni tepih preko kog, simbolično, ide put od Beograda do Evropske unije, dok je na pola staze obeležena Batajnica – kao mesto gde je u policijskom centru svojeveremeno otkrivena masovna grobnica Albanaca ubijenih na Kosovu.

Građani su različito reagovali na ovu akciju, ali svi uglavnom burno:



Inicijativa mladih najavila je da će na Batajničkom putu, na skretanju za naselje 13. maj, simbolično postaviti table kojima će podsetiti da su u tamošnjem Centru za obuku Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije svojevremeno pronađene masovne grobnice u kojima su pokopana tela ubijenih Albanaca sa Kosova.
XS
SM
MD
LG