Dostupni linkovi

Umro bivši potpredsjednik Sabora Stjepan Radić



Istaknuti član Hrvatske seljačke stranke i njen nekadašnji saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, pijanist Stjepan Radić umro je juče u Zagrebu u 82. godini.

Do 1991. godine nije pripadao ni jednoj političkoj stranci, a tada se učlanjuje u HSS, čiji je bio i zamjenik predsjednika i počasni predsjednik. Kao HSS-ov zastupnik u trećem sazivu Hrvatskog sabora od 1995. postaje i potpredsjednik Sabora.

Zbog političkog angažmana 1945. godine pretučen je i izbačen sa svih dužnosti ondašnje Jugoslavije. Nakon emigracije izručen je i osuđen na godinu dana zatvora.

Nakon uslovnog otpuštanja, maturirao je i upisao Filozofski fakultet (anglistiku). S toga fakulteta i s Muzicke akademije izbačen je 1948. godine.

Od 1953. godine nastavlja pijanističku karijeru u Europi, Americi i Japanu.Završio je studij klavira a zatim se usavršavao kod na Akademiji u Rimu gdje je stekao naslov magistra.

Od 1956. do 1961. komorni je pratilac na RTV Zagreb, a 1960. završio je Muzicku akademiju u Zagrebu. Od 1961. do penzionisanja bio je profesor na Muzickoj akademiji u Zagrebu.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Pokop Stjepana Radić je u četvrtak, 25. marta u 10 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.
XS
SM
MD
LG