Dostupni linkovi

Iz trajekta kod Splita iscurilo 33 tone goriva



Iz Jadrolinijinog trajekta "Tin Ujević", koji je prilikom uplovljavanja u splitsku trajektnu luku krmenim dijelom udario u gat, iscurele su 33 tone dizel goriva.

Lučka kapetanija Split je u cilju sprječavanja širenja zagađenja mora odmah organizovala postavljanje plutajućih brana a aktiviran je i štab za iznenadno zagađenje mora, saopštilo je noćas hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Na mjesto nesreće stigli su policija i vatrogasci, a sanacija traje i danas. Prilikom udara u obalu na boku broda s lijeve strane nastalo je oštećenje površine tri puta tri metra. U trenutku nesreće na trajektu je bilo 145 putnika, 11 putničkih i 21 teretno vozilo, ali niko nije povređen, niti je bilo materijalne štete na vozilima.

Uzroci nesreće još se ispituju, a Ministarstvo je saopštilo da će inspektori lučke kapetanije ispitati kapetana broda i 12 članova posade. Zbog nesreće u splitskoj luci, Zelena lista Zagreba traži od ministra Božidara Kalmete ostavku.

Oni smatraju da je on moralno i politički odgovoran za tu nesreću, kao i za tri željezničke nesreće u protekloj godini.

Trajekt "Tin Ujević" uveden je u redovnu plovidbu sredinom 2003. godine na relaciji Split-Stari Grad na ostrvu Hvaru. Jedan je od najvećih i najsavremenijih trajekata na Jadranu za lokalne linije.
XS
SM
MD
LG