Dostupni linkovi

Kongres SAD nastavlja rad na rezoluciji o genocidu nad Jermenima


Američki Kongres mogao bi da nastavi postupak usvajanja rezolucije kojom se masovno ubistvo Jermena u Turskoj kvalifikuje kao genocid, uprkos protivljenju administracije predsjednika Baraka Obame, rekli su danas zvaničnici Stejt Departmenta.

Pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon rekao je novinarima da administracija nije uspela da postigne dogovor sa liderima demokrata u Kongresu da blokiraju takvu rezoluciju.

"Kongres je nezavisno tijelo i oni će uraditi ono što odluče da urade", rekao je Gordon.

Stejt Department je ranije nagovijestio da je sa demokratama u Kongresu postignut dogovor da takva rezolucije ne bude usvojena.

Turska se oštro protivi takvoj rezoluciji i ovog mjeseca je, nakon što je nadležni kongresni odbor odobrio eventualno glasanje o rezoluciji, u znak protesta pozvala svog ambsadora na konsultacije.

Obamina administracija pozvala je članove Kongresa da ne dozvole da rezolucija bude predmet glasanja cijelog Predstavničkog doma.

Nije poznato da li predlagači rezolucije imaju dovoljnu podršku za njeno izglasavanje, niti da li je predsjednica donjeg doma, članica Obamine Demokratske partije, Nensi Pelozi spremna da je stavi na glasanje.

Gordon je priznao da je mogućnost usvajanja rezolucije unazadila američko-turske odnose, u trenutku kada je Vašingtonu potrebna pomoć Ankare u rješavanju problema oko iranskog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG