Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ki Mun:Haškom sudu treba još vremena


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun izjavio je u New Yorku da je Haškom sudu potrebno još nekoliko godina da završi svoj posao i da bi to pitanje trebalo razmotriti "ako i kada" budu uhapšena preostala dva haška bjegunca, optužena za ratne zločine, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Ki-Mun je u sjedištu UN-a izjavio kako "postoji široka saglasnost" da je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) "potrebno najmanje nekoliko godina, otprilike do 2013. godine" da završi svoj posao, iako je predviđeno da sud počinje smanjivati opseg aktivnosti već krajem ove godine, prenosi Fena.

"Ako i kada budu uhapšena preostala dva bjegunca, onda ćemo ponovno morati razgovarati o tome kako da se prilagodimo ili da to prepustimo drugim mehanizmima, o čemu su već razgovarali predstavnici ICTY-a i Savjeta bezbjednosti UN-a" , rekao je generalni sekretar, objavljeno je na web stranici UN-a.

U ICTY-u su do sada okončani postupci protiv više od 120 optužnih osoba, a u toku je na desetine sudskih i žalbenih postupaka.
XS
SM
MD
LG