Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki tužilac: Bin Laden neće biti uhvaćen živ


Vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden nikada neće biti izveden pred američki sud, jer neće biti uhvaćen živ, rekao je američki državni tužilac Erik Holder.

"Mogućnost da bude uhvaćen živ je minimalna. Ili ćemo ga ubiti mi ili će to učiniti njegovi ljudi kako ga mi ne bismo uhvatili", smatra on.

Holder je teroriste uporedio sa ozloglašenim masovnim ubicom Čarlsom Mensonom, koji se nalazi na odsluženju doživotne zatvorske kazne.

"Teroristi na sudu imaju ista prava kao Menson ili bilo koji drugi masovni ubica", rekao je Holder, naglašavajući da to ne znači da će se prema njima postupati blagonaklono, prenio je AFP.

Republikanac Džon Kalberson je rekao da poređenje terorista sa Mensonom pokazuje da administracija Baraka Obame ne shvata želju američke javnosti da se teroristi tretiraju kao neprijateljski borci, a ne kao kriminalci.

Najveći dio saslušanja u Kongresu odnosio se na plan američke administracije da sudi Halidu Šejku Mohamedu, koji se smatra organizatorom terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine

Holder je ranije najavio da će se suđenje obaviti pred civilnim sudom u Njujorku, ali je taj plan odbačen. Bijela kuća sada razmatra mogućnost da se Mohamedu i još četvorici osumnjičenih sudi pred američkom vojnom komisijom.
XS
SM
MD
LG