Dostupni linkovi

Jocić neće svjedočiti na suđenju za ubistvo Pukanića


Na suđenju za ubistvo Ive Pukanića na zagrebačkom Županijskom sudu ipak neće svjedočiti navodni naručitelj atentata Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, no sud će od holandskog pravosuda zatražiti izvještaje o istrazi koja su se u toj zemlji sprovodila protiv Jocića i njegova kuma Slobodana Ðurovića.

Dokumente o istrazi tokom koje su Jocić i Ðurović u Holandiji tajno praćeni i snimani, zbog sumnje da su u toj zemlji osnovali zločinačku organizaciju, na zadnjem je ročištu zatražio USKOK.

Tužiteljstvo tim dokumentima želi potkrijepiti svjedočenja krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog preduzetnika Ratka Kneževića koji su Jocića i Ðurovića opisali kao osobe blisko povezane s kriminalom. Knežević je na zagrebačkom Županijskom sudu Jocića nazvao "premier ligom srpskih mafijaša", a Ðurovića, kojega su drugi svjedoci opisali kao poslovnog čovjeka besprijekorne prošlosti, osobom visoko rangiranom u "balkanskoj konfederaciji kriminala".

Ðurović se, inače, u optužnici spominje kao veza između Pukanićevih ubica i Jocića, koji je za atentat platio 1,5 milion eura. Pod tim je optužbama Jocić pritvoren u Beogradu, gdje očekuje početak suđenja.Upravo zbog beogradskog suđenja u kojem se tereti za isti zločin sud je danas odbio prijedlog obrane da Jocić svjedoci i u Zagrebu.

"Nitko ne može biti svjedok u vlastitoj stvari ili u postupku za koji je optužen", pojasnila je sutkinja Ivana Kršul.

U nastavku dokaznog postupka na sudu će se, između ostalog, pročitati zapisi Pukanićevog 'iphonea', kao i zapisnik o sadržaju njegova šefa.

Kako je na posljednjoj raspravi suđenje zbog naknadnog dolaska optuženog Bojana Gudurića počelo iznova pročitani su i iskazi do sada ispitanih svjedoka, a sud u nastavku treba da odluči hoće li iz spisa izdvojiti dijelove iskaza prvooptuženog Roberta Matanića.
XS
SM
MD
LG