Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ešton:Situacija u BIH sve goraPolitička situacija u BiH sve je gora, ocjenila je u izveštaju Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost.

Ešton je u znatno oštrijem, redovnom tromjesečnom izveštaju UN istakla da je vrlo malo napretka postignuto u ključnim reformama, posebno u odnosu na pet ciljeva i dva uslova Vijeća za implementaciju mira (PIC) za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Štaviše, politička situacija nastavila se pogoršavati. Došlo je do pada u komunikaciji između političkih lidera, zajedno s porastom razjedinjujućih izjava iz Republike Srpske te međuetničkim nesuglasicama u Federaciji BiH, navela je Ešton.

Prema njenoj ocjeni, Republika Srpska je nastavila da bude ključni problem, a dovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u pitanje postalo je češće. RS je otvoreno prekršila anekse 2, 4 i 10 Dejtonskog sporazuma i odbila poštovati autoritet visokog predstavnika iz Aneksa 10.

Vlada RS je odbila da se povinuje odluci OHR od 18. septembra 2009. godine i bilo kojoj drugoj sličnoj odluci. Najavljeno je i da će tužiti sadašnjeg i druge visoke predstavnike zbog zloupotrebe bonskih ovlašćenja, istakla je Ešton.

Ona je upozorila da su politički lideri iz RS "povremeno" dovodili u pitanje integritet BiH i povlačili pitanje mogućnosti secesije. Ešton u izvještaju ocjenjuje da je bezbjednosna situacija stabilna i da će takva i ostati uprkos mogućem nastavku političkih tenzija i nacionalističkoj retorici.
XS
SM
MD
LG