Dostupni linkovi

Kosor: jedinstvenost i konstituitivnost budućnost BiH



Hrvatska zagovara jedinstvenu Bosnu I Hercegovinu s tri konstitutivna naroda, ali uvijek će biti zainteresovana za sudbinu Hrvata u susjednoj državi, izjavila je u premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predsjedavajucim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

"Jedinstvenost i konstitutivnost vidimo kao budućnost Bosne i Hercegovine... i naravno da je RH zainteresovana za Hrvate u BiH", rekla je Kosor.Takođe je poručila da Hrvatska snažno podržava evroatlantski put BiH."Podržavamo , sada kao stalna članica NATO-a, članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu i činit ćemo što možemo kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU", kazala je premijerka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zahvalio se hrvatskoj premijerki i izrazio nadu da će granica između Hrvatske i BiH ubrzo postati granica Evropske unije s BiH. Takođe je najavio da bi BiH u aprilu mogla pristupiti Akcionom planu za članstvo u NATO-u .

Na pitanje o najavama koje se mogu čuti iz Republike Srpske u vezi sa mogućim otcjepljenjem, Špirić je odgovorio da "revolucionarna rješenja ne stanuju u BiH", te da na Republiku Srpsku ne treba gledati kao na "opasnost za BiH".
XS
SM
MD
LG