Dostupni linkovi

Korupcija među glavnim preprekama u evropeizaciji Crne Gore


Ilustrativna fotografija, Foto: Predrag Tomović
Ilustrativna fotografija, Foto: Predrag Tomović
Centar za monitoring i Centar za građansko obrazovanje uz podršku njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u Podgorici su organizovali konferenciju o korupciji u visokom obrazovanju. Skupu je, između ostalih, prisustvovao i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović koji je ispred organizatora predstavljen kao pokretač mnogih antikoruptivnih inicijativa.
Svetozar Marović, Daliborka Uljarević i Peter Platea Foto:Savo Prelević


"Korupcija je jedan od glavnih prepreka u daljoj demokratizaciji i evropeizaciji Crne Gore",
istakla je, otvarajući konferenciju o korupciji u obrazovanju Daliborka Uljarević, aktivistkinja nevladinog sektora koji je organizovao konferenciju:



"Naši nalazi ukazuju na rasprostranjenost korupcije u visokom obrazovanju, ali nam nedovoljno ukazuju koje su posljedice ovog problema kako od javnosti tako i onih koji bi trebalo da se direktno uhvate u koštac sa ovim pitanjem . Zato nam je i cilj da podignemo svijest javnosti i donosilaca odluka i da na konstruktivan način pokušamo uticati na smanjenje korupcije u ovoj oblasti i ostvarivanje održivih mahanizama za borbu protiv korupcije na univerzitetu".

Podrška organizatorima stigla je od njemačkog ambasadora Petera Platea koji je prepoznat kako čest kritičar crnogorskih društvenih prilika. Plate je konstatovao kako je visoka cijena ako se u procesu pridruživanja Evropskoj uniji prekasno na sto iznesu osjetiljive i neprijatne teme kao što je kroupcija u obrazovanju mladih, koji bi na početku svoje karijere trebalo da dožive ulazak u Evropsku uniju:

"Ako Njemačku zbog toga nepravdeno tumače kao skeptičara, mi se s time moramo pomiriti. Njemačka politika to čini iz čvrstog ubjeđenja da time ubrzava proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana. Ponavljam. Ubrzava".
Svetozar Marović i Daliborka Uljarević Foto: Savo Prelević


Korupcija u čitavom svijetu uzrokuje ekonomske i društvene štete. Značajne razlike su samo u tome kolika je ta šteta i koliko korupcija može da prodre u svakodnevni život građana, dodao je njemački ambasador:

"Razlika je u tome da li samo u medijima pratimo kako je otkriven neki skandal u korupciji i kako se pravosuđe sa tim nosi, ili se sa korpucijom srećemo u svojoj vlastitoj svakodnevici. Za društvo to postaje opasno onog trenutka kada onaj koga ono pogađa više nema povjerenja u sudstvo ili kad svome djetetu više ne može uvjerljivo objasniti da se znanje isplati i da se uspjeh u školi i poslu može postići radom".


Marović predstavljen kao incijator u borbi protiv korupcije

Od organizatora skupa predstavljen kao neko ko je u posljednje vrijeme inicijator brojnih ideja za borbu protiv korupcije na konferenciji je potom govorio potpredsjednik Vlade Svetozar Marović. On je nabrojao brojne akcije Vlade za borbu protiv korupcije u zakonodavnoj oblasti i najavio tješnju saradnju sa civilnim sektorom:

"Sve to radimo da bi imali još bolji rezultat jer nije najvažnije to što želiš i planiraš nego je najvažnije ono šta si uradio. Vlada Crne Gore, želim u to da vas uvjerim, ima političke volje, ima političke odlučnosti da nastavi sa tom borbom i da podrži sve oblike borbe protiv korupcije. Mi znamo da nijesmo bez slabosti u toj borbi jer nema idealnih vlada."
Svetozar Marović Foto: Savo Prelević




Ilustrujući stanje u obrazovnom sistemu kada je riječ o korupciji Marović je izjavio:

"Ako neko doista zna da se u Crnoj Gori mogu kupiti fakultetske diplome neka okrene broj telefona i neka to prijavi i dobiće nagradu, ja garantujem. Neće biti kažnjen. Sumnja nije dokaz. Dokažimo i onda nećemo sumnjati."

O činjenici da je jedan od govornika na skupu o borbi protiv korupcije i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, čije se ima pominjalo u brojnim korupcionaškim aferama, Daliborka Uljarević apostrofira da, kako kaže, Marovićeve inicijative za borbu protiv korupcije u posljednje vrijeme prate inicijative civilnog sektora u toj oblasti:

"Koji su motivi gospodina Marovića ja u to ne mogu da ulazim, ali činjenica je da je on u izvršnoj vlasti i da, ukoliko hoće nešto da uradi u tom pogledu, potrebno je da komuniciramo i sa njegovom kancelarijom."

Afere u kojima se pominjalo Marovićevo ime

Podsjećamo na sve afere u kojima se pominjalo ime potpredsjednika Vlade i visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Još u jeku duvanske afere 2002. godine nedjeljnik "Nacional" prenio je izjavu insajdera Srećka Kesnera koji je tvrdio da je bjegunac sa interpolove potjernice Stanko Subotić Cane Svetozaru Maroviću plaćao 100.000 maraka: "da bude miran i da se ne miješa u posao šverca duvana", te da mu je navodno za "okretanje glave" kupio i stan u Parizu. Marović je tada odgovorio da bi odmah podnio ostavku da je to istina.

I Marovićev kum, bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović u svojoj knjizi "Pravila ćutanja", današnjeg potpredsjednika Vlade je optužio da je sredinom devedesetih od izvjesnog Ćupića, biznismena iz Budve, dobijao 40.000 maraka po šleperu duvana, što je Marović takođe kategorično dematnovao, ali nikada nije tužio autora ovih tvrdnji. Ime Svetozara Marovića se pominjalo u dvije afere, u vrijeme kada je bio posljednji Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore.

U tim slučajevima Marović je u Srbiji obilježen kao jedan od aktera astronomskih pronevjera. Prvi put se pominje u kontekstu pravljenja štetnog ugovora za iznajmljivanje satelita za nadgledanje od jedne izraelske firme.

Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić je još 2006. Marovića je optužio da je u aferi "Pancir" prekršio zakon jer je: "potpisao odluku o zaduživanju građana Srbije za 300 miliona eura u narednih pet godina". Dinkić je tvrdio kako je u tom poslu nabavke vojne opreme preko jedne srpske firme za samo tri artikla cijana naduvana za 40 miliona eura što je, prema njegovim riječima, trebalo da predstavlja nečiju proviziju.

I Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je 2008. podnijela krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića, tereteći ga za lažno predstavljanje i nezakonito posredovanje u gradnji nelegalnog komplaksa za Zavali. MANS je istovremeno zahtijevao od tužilaštva da preispita vezu između Marovića, povezanih kompanija i lica u Budvi koje u ovoj organizaciji sumnjiče za kartelsko udruživanje u oblasti prometa nekretnina i izgradnje objakata. Odgovora tužilaštva još uvijek nema.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG