Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potres pomaknuo Concepcion za tri metra


Zemljotres je u Čileu izazvao i tsunami
Osim što je objavljeno kako je razorni potres od 8,8 stupnjeva, koji je pogodio Concepcion krajem veljače, pomaknuo Zemljinu os i skratio dan, znanstvenici kažu da je za više od tri metra pomaknuo i sam grad. Osim Concepciona, pomaknuo se i Santiago, ali i udaljeni Buenos Aires.

Rinko Golubović


Geolozi su svoje zapažanje objavili nakon analize GPS podataka prije i nakon razornog potresa, koje su skupili od sveučilišnih istraživačkih timova širom obje Amerike.

Ekipe Sveučilišta u Ohiu, na Havajima i Memphisu te kalifornijskog Instituta za tehnologiju, koje od početka 1990-ih proučavaju Zemljinu koru na tom području, radile na analizi podataka u suradnji s agencijama iz Južne Amerike te su zaključili da se najviše pomaknulo tlo koje je najbliže epicentru potresa.

Znanstvenici su posebno zadovoljni današnjom tehnologijom, za koju ističu da mogu kudikamo preciznije analizirati sve slične događaje nego je to bio slučaj prije samo petanestak godina.

'Zahvaljujući suvremenim, vrlo preciznim instrumentima, ovaj potres će postati jedan od, ako ne i najvažniji, veliki potres kojim se bavila znanost', rekao je Ben Brooks sa Sveučilišta na Havajima.

Osim Concepciona, grada najbližeg epicentru, koji se pomaknuo 3 metra prema zapadu, pomaknuo se i glavni grad Čilea, Santiago, i to za oko 20 centimetara prema jugozapadu. Čak se za nekoliko centimetara pomaknuo i Buenos Aires, koji je od epicentra potresa udaljen gotovo 1300 kilometra.
XS
SM
MD
LG