Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Neđe Ikonića za genocid u Srebrenici


Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Neđe Ikonića, koji se tereti za krivično djelo genocida na području Srebrenice.

Tužitelj Regionalnog tima VI Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Neđe Ikonića, rođenog 26. juna 1966. godine u Visokom, nastanjen u Zvorniku, državljanin BiH i Srbije, koji se nakon lišavanja slobode 20. januara ove godine na aerodromu Sarajevo, nakon izručenja iz SAD-a, nalazi u pritvoru, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi kao zapovjednik čete Specijalne brigade policije RS, zajedno sa drugim pripadnicima VRS i MUP-a RS, 12. i 13. jula 1995. godine sudjelovao u procesu zarobljavanja više hiljada muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su pokušali kroz šumu pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica, strahujući od likvidacije.

Dalje se navodi da je optuženi pripadnicima Specijalne brigade policije RS zapovjedio da likvidiraju zarobljene Bošnjake. U optužnici se također navodi da je optuženi bio prisutan, te nadzirao i podržavao ubijanje više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG