Dostupni linkovi

ICTY: Mitru Vasiljeviću odobren raniji izlazak na slobodu


Predsjednik Haškog tribunala odobrio je u petak zahtjev za ranije puštanje Mitra Vasiljevića na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne za zločine počinjene u Višegradu.

Mitar Vasiljević, bivši pripadnik "Belih orlova" - paravojne jedinice bosanskih Srba, je u februaru 2004. godine osuđen na 15 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjena na području Višegrada tokom 1992. godine.

"Zločini za koje je Vasiljević osuđen su veoma teški. Smatram da je ovo faktor protiv njegovog ranijeg puštanja. Budući da je od 25. januara 2010. godine Vasiljević odslužio dvije trećine kazne i uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za ranije puštanje, smatram da ovaj faktor podržava ranije puštanje, navodi se u odluci Patricka Robinsona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prenosi BIRN- Justice Report.

Budući da je Vasiljević uhapšen 25. januara 2000. godine, Robinson podsjeća da je iz zatvora u Austriji, gdje je upućen na odsluženje kazne, te Austrijske vlade, stigla obavijest da je "u skladu s tamošnjim zakonima" podoban za ranije puštanje.

Uz obavijest je naglašeno da je Vasiljević pokazao “vrlo dobro ponašanje” tokom većeg dijela svog boravka u zatvoru, te da je “radio u kuhinji ove institucije i postigao dobre rezultate u svom poslu”.

U korist ranijeg puštanja, kako to navodi Robinson, ide i činjenica da je Vasiljević ostvario “značajnu saradnju s Tužilaštvom” u Haagu.
XS
SM
MD
LG