Dostupni linkovi

Sarkozy i Brown osudili američki protekcionizamNicolas Sarkozy i Gordon Brown udružili su snage kako bi napali SAD zbog "protekcionizma" u vezi sa sporazumom o snabdijevanju američkih zračnih snaga.

Dvojica lidera danas su, nakon razgovora u Downing Streetu, pokazala jedinstvo na zajedničkoj konferenciji za novinare, pozdravljajući saradnju između Velike Britanije i Francuske, javio je BBC.

Francuski predsjednik Sarkozy sastao se i s liderom torijevaca Davidom Cameronom i našalio se kako mu je rečeno tokom tog susreta da su izbori u toku.

Kazao je kako žali zbog odluke bitanskih konzervativaca da napuste najveću grupu desnog centra u Evropskom parlamentu.

Konzorcij pod evropskim vodstvom povukao se s tendera u ovoj sedmici u vezi ugovora vrijednog 35 milijardi funti za izgradnju nove cisterne za punjenje gorivom američkih zračnih snaga, tvrdeći da se Pentagon zalagao za suparničkog američkog ponuđača Boeinga.

To nije pravi način za Sjedinjene Države da tako tretiraju svoje evropske saveznike, izjavio je Sarkozy.

Ukoliko žele širiti borbu protiv protekcionizma, ne bi trebali postavljati pogrešan primjer. U životu ima stvari koje govorite i stvari koje činite, kazao je.

Brown je izjavio da je razočaran situacijom. Mi vjerujemo u slobodnu trgovinu, vjerujemo u otvoreno tržište, vjerujemo u otvoreno natjecanje, dodao je premijer Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG