Dostupni linkovi

U trodnevnim sukobima u Somaliji 58 žrtava



U sukobima islamističkih pobunjenika i somalijskih vladinih trupa u prijestonici Mogadišu, koji traju već treći dan, do sada je stradalo 58 ljudi, a ranjeno 150.

U prva dva dana sukoba ubijene su najmanje 54 osobe, dok su u petak pripadnici pobunjeničke ekstremisticke grupe Al-Šabab napali vladine položaje oko predsjedničke palate u glavnom gradu, te su u razmjeni vatre, kazali su očevici, poginule još četiri osobe, javlja Rojters.

Vladinim snagama u pomoć je stiglo 5.300 mirovnjaka Afričke unije sa tenkovima i oklopnim vozilima.

Ekstremisti pokušavaju destabilizovati vladu uoči dugo očekivane ofanzive u cilju protjerivanja pobunjenika iz glavnog grada. Američka agencija AP javlja da je guverner somalijskoga glavnog grada Abdirišak Mohamed Nur poručio stanovnicima da se udalje najmanje nekoliko kilometara od zona u kojima se vode borbe, koje će se, kako se očekuje, u narednim sedmicama intenzivirati.

Ovo su najveći sukobi u Mogadišu od prošlog maja, kada su pobunjenici masovnim napadima pokušali zbaciti prijelaznu vladu.

Somalija već 19 godina nema efikasnu vladu, zbog čega susjedne zemlje i zapadne sile, u prvom redu SAD, smatraju da ta država na Rogu Afrike služi kao utočište islamističkim pobunjenicima, koji odatle planiraju nove napade na istoku kontinenta.
XS
SM
MD
LG