Dostupni linkovi

Radmanović: Moguće povlačenje iz BIH institucija



Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najavio je danas mogućnost povlačenja srpskih predstavnika iz bh. institucija ukoliko se, kako je naveo, nastavi „pravljenje privatne države od nekih bošnjačkih zvaničnika“.

Radmanović je na pres-konferenciji u Banja Luci ustvrdio da će u narednim danima i sedmicama razmisliti hoće li i kako uopšte raditi srpski predstavnici u bh. institucijama.

„Ukoliko se bude radilo u skladu s Ustavom i zakonom i ako se bude poštovala ravnopravnost, onda mi hcćemo tako da radimo i izgrađujemo evropsku državu. Ukoliko nije tako, onda je nemoguće raditi u institucijama BiH i ona tako ne može funkcionisati“, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Istakao je da je u posljednjih nekoliko sedmica u BiH došlo do „dramatičnog eskaliranja negativnih tendencija, a ton tome daje bošnjački establišment iz Sarajeva koji djeluje protivustavno i protivzakonito“.

Radmanovic tvrdi da BiH umjesto na evropsku, sve više „liči na privatnu državu, te da se tako ponašaju pojedini članovi Predsjedništva, poslanici, ministri, diplomate i pojedini državni službenici“.

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću zamjera da je otišao u London ne obavještavajući druga dva člana tog zajedničkog tijela, iako je neposredno pred njegov put održana sjednica Predsjedništva BiH.

„Ponašanje i izjave koje tamo daje su lično njegove, a ne stav Predsjedništva i ne BiH“, rekao je Radmanović i naveo da bi se BiH trebala izviniti Velikoj Britaniji „za sve ono što je napravila u posljednjih desetak dana“, a ne da Silajdžic traži izvinjenje te zemlje.
XS
SM
MD
LG