Dostupni linkovi

Intelektualna i kulturna elita protiv Putina


Vladimir Putin, arhiva
Vladimir Putin, arhiva
Više od hiljadu ruskih intelektualaca, ličnosti iz kulture i građana potpisalo je peticiju kojom traže odlazak ruskog premijera Vladimira Putina sa političke scene. Među njima je i udovica nobelovca Andreja Saharova.

Peticija je objavljena na sajtu magazina "Yezhednevny zhurnal", kao i na posebno dizajniranom sajtu za ovu svrhu.

"Ne može biti stvarne reforme u Rusiji dok Putin bude na vlasti“, kaže se u peticiji. „Povratak zemlje u tokove demokratskog razvoja moguć je samo kada Putin ne bude više imao kontrolu nad polugama moći. Tokom ovih godina na vlasti, Putin je postao simbol bezobzirnosti prema svojim građanima i Rusija je postala korumpirana i nepredvidiva zemlja.“

Pisac i disident iz sovjetske ere Vladimir Bukovsky, potpisnik peticije kaže za ruski servis RFE/RL da opozicija Putinovoj vladavini snažno raste.

"Bilo je iluzija, ali one sada blede. Sa poslednjim događajima, talasom protesta širom zemlje, konsenzus je u nastajanju. Ljudi su počeli da shvataju da je režim, formiran 2000. godine u ćorsokaku“, objašnjava Bukovsky.

Nepoljuljana Putinova vlast

Među ostalim istaknutim potpisnicima peticije su aktivista za ljudska prava Yelena Bonner, udovica nobelovca Andreja Sakharova, koja je zvezda popularne TV krimi drame, komičar Viktor Shenderovich, autor političke satirične predstave "Kukly" iz 1990-ih i Mikhail Borzikin, frontmen rok grupe "Televizor". Potpisnici peticije su i opzicionar Boris Nemtsov i bivši šahovski šampion Garry Kasparov.

Urednik portala "Yezhednevny zhurnal", Aleksandr Ryklin, rekao je za RFE/RL da su hakeri napali danas sajt. Ruklin kaže da je napad verovatno povezan sa peticijom.

Nakon peticije sledilo je niz događaja. Na kocertu u Moskvi u nedelju Yury Shevchuk, frontmen rok grupe DDT, kritikovao je vladajuću elitu u četvorominutnom bombastičnom nastupu između pesama. Takođe, peticija dolazi usred talasa protesta protiv vlasti u različitim regionima Rusije, demonstracije u Kalinjingradu krajem januara privukle su oko deset hiljada ljudi. Takođe i u vreme kada se Rusija priprema za lokalne izbore u nedelju.

Bukovsky kaže da su potpisnici peticije bili primorani da deluju iako se čini da Putin čvrsto drži vlast u svojim rukama:

"Mi smo se navikli na beznadežnu situaciju. Ali treba da uradimo nešto zato što postoji moralni imperativ. Mi ne možemo da tolerišemo bezakonje i represiju. Tolerisanje toga je nedopustivo za nas, bez obzira na to šta vlasti misle.“
XS
SM
MD
LG