Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta se dogodilo 9. martaŠta se dogodilo 9. marta

Demonstracije 9. marta 1991. godine u Beogradu prve su velike demonstracije protiv tadašnjeg režima Slobodana Miloševića i “medijskog mraka" koji je tada vladao Srbijom.

Protestu pod nazivom "Miting protiv petokrake" u organizaciji SPO, jedinstveno su se pridružile i druge opozicione partije.

Demonstracije su najviše bile potaknut pobunom protiv uređivačke politike državne Radio-televizije Srbije, u redovima opozicije nazvane "TV Bastilja".

Glavni zahtev upućen tadašnjem režimu bila je smena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje. Uprkos tome, na Trgu republike u centru Beograda, okupilo se oko 100.000 građana.

Policija je bezuspešno pokušavala da spreči održavanje demonstracija, a potom je koristila suzavce, vodene topove i gumene metke, što je dovelo do sukoba sa građanima.

U sukobima su poginuli 18-godišnji učenik Branivoje Milinović i 54-godišnji policajac Nedeljko Kosović.

U devetomartovskim demonstracijama povređeno je 58 policajaca i 86 demonstranata, a 158 ih je bilo uhapšeno, među njima i Drašković.

Srpski pokret obnove svake godine tradicionalno obeležava ovaj dan na Trgu republike polaganjem cveća i paljenjem sveća, što će učiniti i ovu, 19 godinu zaredom.

XS
SM
MD
LG