Dostupni linkovi

U Egiptu prekinuto suđenje blogeru


Suđenje egipatskom blogeru Ahmedu Mostafi pred vojnim sudom zbog vređanja vojne akademije biće obustavljeno, a on pušten na slobodu, pošto je prihvatio da se izvini, rekao je danas njegov advokat.

Advokat Mohamed Mahmud rekao je da njegov dvadesetogodišnji klijent ima nedelju dana da se izvini zato što je na blogu napisao da u vojnoj akademiji ima korupcije, što znači da postupak nije završen i da može biti obnovljen ako se bloger ne izvini, rekao je advokat.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su suđenje navodeći da vlada u Kairu pokušava da ućutka civile koji se usude da kritikuju vojsku.

Egipatske vlasti uhapsile su niz istaknutih blogera koji su kritikovali velike bezbednosne mere ili koji su bili optuženi da vređaju islam ili predsednika.

Ahmed Mostafa je pritvoren 25. decembra uz optužbu da je objavljivao lažne vesti i "kaljao imidž vojske", pošto je u članku "Skandal vojne akademije" napisao da je jedan pitomac primoran da napusti akademiju da bi napravio mesto za kandidata iz bogatije porodice.
XS
SM
MD
LG