Dostupni linkovi

Kfor zamrznuo odnose s Bezbednosnim snagama Kosova


Međunarodne snage na Kosovu Kfor zamrzle su odnose s Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), pošto je počasna garda BSK-a nosila oružje tokom aktivnosti u okviru trodnevne manifestacije "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" u Prištini, navodi Beta.

Portparol Kfora Hans Peter Buh rekao je da se "institucije Kosova nisu pridržale sporazuma da tokom manifestacije pripadnici počasne garde ne nose oružje".

"Kad smo pogledali televiziju tokom podneva, videli smo da oni nose oružje. Kfor je odlučio da do daljnjeg ne nastavi podršku i obuku BSK", rekao je Buh za Televiziju Kosova.

On je dodao da "trenutno s BSK nema saradnje i da će se u budućnosti videti kako će ići stvari".

"Zavisi od razgovora koliko će se ublažiti ova situacija jer smo izgubili poverenje", rekao je Buh. Manifestacija "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" održava se pod patronatom premijera Kosova Hašima Tačija.

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da "nastala situacija treba da se razjasni", ali je dodao da "niko ne može da traži od Kosova da se ne ponaša kao suverena država".

Kuči je dodao da "institucije Kosova odlično sarađuju s Kforom i da su zahvalne doprinosu Kfora bezbednosti Kosova", prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG