Dostupni linkovi

Počeo susret Pahora, Tadića i Kosorove



U slovenačkom gradu Ptuju, počeo je susret slovenačkog premijera, Boruta Pahora, premijerke Hrvatske, Jadranke Kosor i predsednika Srbije, Borisa Tadića.

Ne zna se koliko će ovi razgovori trajati, ali njihova glavna tema će, bez sumnje biti traženje kompromisnog rešenja koje bi omogućilo da regionalnoj konferenciji, planiranoj za 20. mart, prisustvuju predstavnici i Srbije i Kosova.

Naime, prema dosadašnjim izjavama, Srbija se ne protivi učešću Kosova na takvim konferencijama i spremna je i sama da na njima prisustvuje, ali samo pod uslovom da je Kosovo predstavljeno po rezoluciji 1244, "Kosovo-Unmik".

Sa druge strane, Kosovo želi da na pomenutoj konferenciji, koja će biti održana na Brdu kod Kranja, učestvuje samo pod imenom Kosovo, kao suverena i nezavisna država.

U interesu oba organizatora predstojeće konferencije - i Slovenije i Hrvatske - je da prisustvuju i Kosovo i Srbija, ali hoće li biti pronađeno rješenje na koje će pristati i kosovska i srpska strana, ostaje da se vidi.

Pored toga, Pahor, Kosorova i Tadić će razgovarati i o poboljšanju privredne saradnje tri zemlje, ali i o načinima izlaska iz postojeće krize.
XS
SM
MD
LG