Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papandreu sa Junkerom i Merkelovom o krizi u GrčkojGrčki premijer Jorgos Papandreu putuje danas u Luksemburg i Berlin, gde će se sastati sa šefom neformalne grupe ministara finansija evro zone, luksemburškim premijerom Žan-Klodom Junkerom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Papandreu želi da od njih obezbedi konkretna obećanja da će Evropa pomoći Grčkoj da reši dužničku i budžetsku krizu, posle upozorenja da bi Atina mogla da pomoć potraži van Unije - od Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka je i dalje pod velikim pritiskom zbog visokih kamata na kredite i talasa radničkih protesta protiv novih mera štednje koje je objavila vlada pre nekoliko dana.

Za danas su najavljeni štrajkovi, koji će prizemljiti letove u aviosaobraćaju na četiri sata i zatvoriti škole i većinu javnih službi. Štrajkovi su najavljeni kao odgovor na planirano glasanje u parlamentu o novim merama, kojima je predviđeno povećanje PDV-a i novo smanjenje plata za zaposlene u javnom sektoru, koje će iznositi i do osam odsto.
XS
SM
MD
LG