Dostupni linkovi

Ko je stvarni šef srpskom ministru diplomatije?


Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Vuk Jeremić
Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Vuk Jeremić
Šefa srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je da bi Srbija, ako bi bila stavljena pred izbor EU ili Kosovo, izabrala Kosovo.

Na skupštinskom zasedanju šef Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od Vlade da se izjasni o ovoj izjavi šefa srpske diplomatije koja je u neskladu sa prioritetom spoljne politike Srbije a to je njen evropski put:

“Nas ne iznenađuje izjava ministra Jeremića, jer on po pravilu vodi svoju politku koja je često u konfliktu sa nastojanjima Vlade Mirka Cvetkovića a i u konfliktu sa nastupima predsednika Republike. Ali nam smeta to ćutanje, jer je ćutanje znak saglasnosti. Ministar Jeremić nema pravo da kao ministar Vlade iznosi stavove koji nisu potvrđeni ovde u Parlamentu.”


Ministar za manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je, otprilike u vreme kada je počinjalo skupštinsko zasedanje, u emisiji B92 da Vlada stoji iza Jeremićevih stavova:

„Nije to kreativni nastup ministra, to je stav Vlade i to vrlo jasno proizilazi iz temelja spoljne politike. Nije prvi put upućena poruka da ne treba Srbiju stavljati pred dilemu EU ili Kosovo i Metohija.“


Vraćanje na 'državotvornu politiku'


Vuk Jeremić je, podsetimo, juče u Budimpešti sasvim u svom stilu izjavio:

Tanja Miščević
“Povezivanje rešenja budućeg statusa Kosova sa integracijom Srbije (u EU) bila bi tragična greška koja bi imala izuzetno komplikovane posledice. Oni koji zagovaraju to povezivanje, polaze od jedne pogrešne pretpostavke a to je da , ukoliko bi Srbija bila postavljena pred izbor Evropa ili Kosovo, da bi Srbija izabrala Evropu. To se ne bi dogodilo.”

Odmah se javila Koštuničina stranka da saopšti da je takva pozicija vraćanje na "državotvornu politiku" Demokratske stranke Srbije.

Ukoliko Jeremić stvarno stoji iz te izjave, to bi značilo da može da počne odbacivanje politike po kojoj EU nema alternativu - kažu u ovoj stranci koja je na prošlim izborima drastično poražena.

Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka, koja je dugo bila zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije, ne vidi u toj izjavi ništa suštinski novo:

„Ja ne mogu da razumem da političari budu toliko odsečni u svojim izjavama, jer ako sam ja dobro razumela sve ove poruke koje su stizale u Beograd ovih dana, meni to ne zvuči ništa drugačije od svih onih poruka koje su do sada dolazile. Meni to ne zvuči kao insistiranje, na uslovljavanje sa priznavanjem Kosova, već nalaženje kompromisa za svakodnevni život. Ja tako čitam poruke koje nam stižu i prosto nisam videla razlog da još jednom ponovimo rečenicu (Vuka Jeremića) koju čujemo s vremena na vreme. Zato ne mislim da je ova izjava šefa diplomatije promena politike u onoj meri u kojoj to neke od stranaka u Srbiji vide."


Postavljanje na pozicije Tome Nikolića


Profesorka Zagorka Golubović, međutim, već duže vreme upozorava na različite stavove koje zastupaju ministar Vuk Jeremić i predsednik Boris Tadić i kaže da misli da šef diplomatije ima dva gospodara:

Vesna Pešić
„Vuk Jeremić kao da je ministar spoljnih poslova Vojislava Koštunice. On govori potpuno istim rečnikom na isti način i svodi sve na onu Koštuničinu izjavu - Kosovo je Srbija. Boris Tadić pokušava da ublaži tu tenziju između Kosova i Srbije, samim tim i između Srbije i EU, pokušava da pronađe neki mogući kompromis. Jeremić, ne samo da blokira mogućnost ulaska Srbije u EU, već staje na prevaziđeno stanovište da Kosovo bude ponovo deo Srbije. Jer, ko god malo misli zna da je Kosovo odavno prestalo da bude deo Srbije."

RSE:
Pretpostavljam da je naivno misliti da je Jeremić tako dugo slobodan strelac?

Golubović:
Ja se pitam kakav je njegov položaj. Ja mislim da on ima dva gospodara, verujte. Ja mislim da je njegov gospodar i Koštunica, isto toliko ako ne i više nego Boris Tadić.

Vesna Pešić, članica LDP-a, međutim u Jeremićevoj izjavi vidi skretanje DS-a prema budućem koalicionom partneru. A to nije Koštunica.

„Koštunica nije više igrač, po mom mišljenju. Mislim da je to postavljanje na pozicije Tome Nikolića. Ja mislim da se tu sprema izborna koalicija posle vanrednih izbora koji će verovatno biti početkom iduće godine. Drugi razlog je što su dobili veoma oštru poruku od Nemačke i Francuske da ne mogu računati na EU ako nastave sa agresivnom politikom prema Kosovu. A kako mi to biramo Kosovo, pa to nije alterantiva, jer ga mi nemamo."


RSE: Da li mislite da je ugrožen evropski put Srbije?

Pešić:
Ja mislim da je on neprekidno ugrožen. Gde je Mladić? Mi se i dalje pravimo ludi oko Mladića. A šta je sa ovom rezolucijom o Srebrenici? Pa to su sve neki znaci. Samo malo povežite stvari i samo će sve da vam se kaže.

Još komentara na Jeremićevu izjavu pročitajte u tekstu
Jeremić u Koštuničinom "zagrljaju"
XS
SM
MD
LG