Dostupni linkovi

Silajdžić razočaran odlukom o zadržavanju Ganića u pritvoru


Kabinet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića razočaran je današnjom odlukom engleskog suda da odbije zahtjev odbrane Ejupa Ganića za privremeno puštanje na slobodu uz kauciju.

"Nadamo se da će Viši sud sutra donijeti pozitivnu odluku na žalbu na ovu današnju odluku, pogotovo jer je ta odluka bazirana na generalnim razmatranjima bez uzimanja u obzir svih specifičnosti, poput visoke kaucije, garancija uglednih britanskih građana i vlasti naše zemlje", navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

Kabinet je, kako se navodi, u nevjerici povodom odluka i poteza engleskih vlasti od samog početka ovog slučaja.

"Prije svega, engleske vlasti već dva dana odbijaju dati pristup Ganiću ambasadorici BiH, Ganićevim advokatima te njegovoj porodici. Zbog ovih otvorenih kršenja zakona i međunarodnih obaveza Velike Britanije, Ganić se od samog trenutka svog hapšenja nalazi u potpunoj izolaciji i nema bilo kakve informacije o dešavanjima u njegovom slučaju", kaže se u saopštenju.

Posebno je, kako se navodi, šokantna činjenica da iako je sud naredio pojavljivanje Ganića na današnjem ročištu zatvorski djelatnici su na sud doveli pogrešnu osobu.
XS
SM
MD
LG