Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ugnjetavanje u Ministarstvu za ljudska prava Srbije


Marko Karadžić
Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Marko Karadžić, uputio je otvoreno pismo svom pretpostavljenom, ministru Svetozaru Čipliću, u kome tvrdi da je poslednjih meseci ponižavan i na sve načine šikaniran zbog posla kojim se bavio, da bi mu na kraju bilo onemogućeno da radi čak i oduzimanjem službenog mobilnog telefona.

Karadžić u pismu ministru navodi da je posle napada na njegov stan i stalnih pretnji koje je dobijao zbog podrške “Paradi ponosa”, ministar uvek bio nem, te da nikada nije osudio napade na svog zaposlenog.

On tvrdi da ga je ministar, umesto otvorene podrške, razvlastio i ostavio mu mogućnost da se samo bavi praćenjem pravnih akata.

"Dozvolili ste pomoćnici mninistra koja vam je prijateljica i koju ste ovde zaposlili da okrene neke od zaposlenih protiv mene... Dozvolili ste pomoćnici ministra da me psuje, omalovažava i preti, znate da sam taj razgovor snimio i znate da ste u saradnji sa istom pomoćnicom dan nakon toga odlučili da bez ikakve najave isključite moj poslovni mobilni telefon. Onemogućili ste me da radim, zabranili sve osim da čitam zakone, isključili ste me iz sistema donošenja odluka”, tvrdi Karadžić u pismu upućenom ministru.

Karadžić navodi da nije poslušnik koji ćuti i nemo posmatra haos za platu.

“Tražim od Vas kao građanin ove zemlje i kao funkcioner Vlade Republike Srbije da objasnite šta je to Vas uvredilo, da li kao što ste rekli to što sam se po Vama politički profilisao, da li to što sam govorio o Srebrenici, a po Vama to nije tema kojom mi treba da se bavimo, da li to što sam branio Zakon o zabrani diskriminacije za čije povlačenje iz Skupštine ste vi glasali, da li to što znate da ja ne bih odobrio kupovinu televizora za vašu i kancelarije pomoćnika i šefa kabineta, da li to što jedino ja u Ministarstvu imam magistraturu iz oblasti ljudskih prava, da li to što mislim da treba raditi u interesu države, a ne stranke”, pita se Karadžić.

Marko Karadžić, inače, ima punu podršku nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, što pokazuju i reakcije koje smo snimili.

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa o celom slučaju kaže da je strašna činjenica da se ovakve stvari uopšte događaju, a naročito da se događaju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.
Miljenko Dereta

“Za mene je zastrašujuća činjenica da je Marko Karadžić morao da reaguje javno, da je očigledno da u okviru Ministarstva koje bi trebalo da se bavi dijalogom i prihvatanjem različitosti nije bilo ni sluha, ni spremnosti ni znanja, ni veštine da se takav jedan dijalog uspostavi, da je ministar smatrao za neophodno da kažnjava oduzimanjem telefona, sredstava za rad svom najbližem saradniku. To govori takođe o činjenici da sve što ne dolazi iz parije mora biti marginalizovano i gurnuto u stranu.”

Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija kaže da je civilni sektor odavno upoznat sa tim da u Minsitarstvu za ljudska i manjinska prava nešto škripi.

To je bilo jasno po sasvim suprotnim stavovima ministra i državnog sekretara o važnim pitanjima - kada je reč o povlačenju Zakona o diskriminaciji na zahtev nekih stranaka, ministar je postupio po partijskom naređenju, državni sekretar se tome usprotivio, Marko Karadžić je kritikovao gradsku vlast Beograda zbog postupka prema Romima, ministar je bio za zabranu gej parade koju je Karadžić podržao.

Partijska poslušnost ministra dostigla je vrhunac u najnovijem slučaju izbora povernika za manjinska prava.

”Nevladin sektor je imao svog kandidata Gorana Miletića koga je podržalo preko 200 nevladinih organizacija koje se bave zaštitom manjina, a da je istovremeno ministar podržao kandidata Demokratske stranke odnosno vladajuće koalicije, za koga se ispostavilo da ne ispunjava zakonske uslove. I pored toga, on je nastavio da ga podržava, što sve pokazuje izuzetnu nespremnost za saradnju sa civilnim društvom“, rekao je Gajin.

Podršku državnom sekretaru Karadžiću daje i Inicijativa mladih za ljudska prava koja kaže da je ovo kulminacija sukoba oko toga da li je Ministarstvo i državne institucije ispostava partija, kao što je to ministar Čiplić ili treba da se bave onim što je u javnom interesu, u interesu građana, kao što to čini sekretar Marko Karadžić.
XS
SM
MD
LG