Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosor sa Putinom dogovorila priključenje na Južni tok


Jadranka Kosor i Vladimir Putin poslije sastanka u Moskvi
Hrvatska i Rusija su u utorak u Moskvi, nakon završetka razgovora premijera Vladimira Putina i Jadranke Kosor, potpisale Sporazum o suradnji u izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH koji će omogućiti uključivanje Hrvatske u plinovod Južni tok.

Dvije zemlje su potpisale ukupno tri sporazuma, o plinovodu, gospodarskoj i znanstveno-tehničkoj suradnji te o uzajamnim putovanjima državljana Hrvatske i Rusije, zbog čega je hrvatska premijerka izrazila zadovoljstvo.

"Ja, naravno, posebno ističem sporazum o izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH koji stvara pravni okvir za uključivanje Hrvatske u Južni tok", rekla je Kosor u izjavi za novinare koju je nakon sastanka dala zajedno s ruskim premijerom.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je kako se potpisanim sporazumom otvara put za osnivanje zajedničke tvrtke između Gazproma i Plinacroa koja će biti u 50 postotnom vlasništvu tih dviju tvrki.

"O detaljima će se još pregovarati, ali za Hrvatsku je iznimno važno to da se tim sporazumom potvrđuje opskrba Hrvatske plinom", rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka izrazila je zadovoljstvo i zbog toga što se Hrvatska, koja je pri završetku pregovora o ulasku u EU na taj način pridružuje zemljama članicama EU poput Mađarske, Bugarske i Slovenije, koje već sudjeluju u tom projektu.

Putin je rekao kako je trenutak da Hrvatska i Rusija daju novi poticaj svojim gospodarskim odnosima koji su prošle godine doživjeli pad zbog nepovoljnih ekonomskih prilika u svijetu.

"Jedan od načina da se to postigne je diversifikacija naših poslovnih veza, suradnja u području ulaganja i realiziranju krupnih zajedničkih projekata, osobito u područjima energetike i infrastrukture, gdje je jedan od najboljih primjera realizacija projekta plinovoda Južnog toka" kazao je Putin.

Podsjetio je kako je taj projekt dobio široku međunarodnu potporu i kako su mu se već priključile Bugarska, Mađarska, Grčka, Srbija i Slovenija.

Tu je dobit očita za sve sudionike naglasio je pred novinarima predsjednik ruske vlade.
XS
SM
MD
LG