Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: EU je pojačala fokus prema BiH


Visoki predstavnik Valentin Inzko, arhivska fotografija. Foto: Midhat Poturović
Autor: Elvir Bucalo

Nakon što je nedavno dobio produženje mandata kao specijalni predstavnik, a potom i kao visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko je u Briselu, na sastanku Političko-sigurnosnog komiteta EU, poručio da nema nove evropske politike prema BiH, ali ima osnaženog fokusa.

Inzko je pozvao domaće političare da, bez obzira rukovodile ih potrebe predizborne kampanje ili boljitka zemlje, čine političke i ekonomske korake naprijed.

Prvi put od kako mu je produžena misija "dvostrukog šešira", visokog i specijalnog predstavnika, austrijski diplomata je danas razmijenio mišljenja sa evropskim ambasadorima okupljenim u uticajnom Političko-sigurnosnom komitetu EU, analizirajući teme od političke situacije do evropske vojne misije.

Nakon skupa Inzko je ukazao da sa evropske strane ne treba očekivati nove formule i pristupe rješavanju pitanja kako pokrenuti reforme i zemlju prema stabilnosti i euroatlantskim integracijama, ali svakako, što je pokazala i nedavna posjeta visoke predstavnice EU Cahterine Ashton, treba očekivati snažniji fokus i evropski angažman.

"Postoji povećan interes, pojačan fokus prema BiH, a da vam iskreno kažem, meni je to drago", kaže visoki predstavnik.

Upitan da li očekuje da bi bh. političari za potrebe predizborne kampanje mogli načiniti neke pozitivne pomake, Inzko je rekao:

"Ja sam realista po tom pitanju, međutim, potpuno sam saglasan da bi to bilo poželjno, da se iskoristi baš vrijeme pred izbore za neke veće akcije - i političke i ekonomske. Ako sam dobro informisan, konačno je pala odluka za nekih 16 novih elektrana, takođe je pala odluka za koridor 5C da se počne sa izgradnjom. Ja ću to još jednom provjeriti, ali ako je istina, to su fantastične vijesti. Naravno, neko bi rekao - to je zbog predizborne kampanje, poena koje će neko dobiti, ali ja mislim da su važni rezultati. Ako će biti hidroelektrane, autoput, to je najvažnije..."

Danas, kako se saznaje iz krugova bliskih Političko-sigurnosnom komitetu EU, nije bilo riječi o "slučaju Ganić"- prilika da se čuje evropski stav o tome mogla bi se ukazati krajem sedmice, kada sve značajne evropske adrese obilazi premijer Srbije, Mirko Cvetković.
XS
SM
MD
LG