Dostupni linkovi

„Balkanska ruta“ – koridor trgovine drogom od istoka do zapada



Američki State Department objavio je godišnji izvještaj o globalnim naporima u suzbijanju trgovine narkoticima, u kojem ukazuje na trend prebacivanja poslovanja meksičkih narko-kartela u srednju Ameriku i na Karibe, te na naglo povećanje prometa droge kroz Venezuelu za SAD, Europu i zapadnu Afriku u 2009.

"Balkanska ruta" je prepoznata kao najkraći koridor trgovine drogom od istoka do zapadne Europe, a u posljednje vrijeme je postala ruta heroina i kokaina.
State Department u istraživanju izdvaja Boliviju i Venezuelu, kao zemlje koje ne čine dovoljno na suzbijanju trgovine narkoticima.

Za Boliviju se navodi da stvara povoljne uvjete za širenje proizvodnje droge, a za Venezuelu da premalo radi kako bi zaustavila pošiljke ilegalnih droga.

Kao zemlje u kojima se zbiva najviše "pranja novca" od međunarodnog krijumčarenja narkotika, State Department nabraja 60 zemalja, uključujući Australiju, Austriju, Kanadu, Kinu, Francusku, Njemačku, Grčku, Hong Kong, Indiju, Iran, Izrael, Italiju, Japan, Latviju, Holandiju, Rusiju, Španiju, Švicarsku, Tursku, Ukrajinu, Veliku Britaniju, SAD, Venezuelu i Zimbabve.
XS
SM
MD
LG