Dostupni linkovi

Microsoft stao na kraj globalnoj mreži hakera


Dnevno su slali čak 1,5 milijardi spam poruka putem interneta, no više neće. Softverski div Microsoft stao im je na kraj.

Prikupio Rinko Golubović


Microsoft je je dobio sudsku parnicu protiv takozvanog Waledac botneta, koji je koristio čak 277 internetskih domena za odašiljanje spam poruka korisnicima interneta. Botnet je zapravo mreža zaraženih računala, kojima zapravo kontroliraju hakeri.

Microsoft navodi kako zatvaranje svih tih internetskih domena znači kako bi i do 90.000 računala prestalo primati naredbe za slanje spam poruka na internet.

Nedavna analiza pokazala je kako je Waledac mreža imala nevjerojatnih 551 milijun spam e-mail adresa, vezanih samo za Hotmail. Navedeno je i kako je ta botnet mreža među 10 najvećih u SAD-u.

Kako bi nečije računalo postalo dijelom botneta, ono obično mora biti zaraženo virusom ili crvom, a njihovi korisnici najčešće nisu niti svjesni da im je računalo pod tuđom kontrolom.

Microsoftu su u akciji protiv hakera pomogli, obavještajna organizacija Shadowserver, Sveučilište u Washingtonu i tvrtka Symantec.
XS
SM
MD
LG