Dostupni linkovi

Odbijen Karadžićev zahtjev za odlaganje dokaznog postupka



Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je večeras zahtjev optuženog Radovana Karadžića za odlaganje nastavka suđenja do 17. juna, odlučivši da izvođenje dokaza počne 3. marta, odmah poslije Karadžićeve uvodne riječi.

Bivši vođa bosanskih Srba, optužen za genocid nad nesrbima u Bosni i Hercegovini , uvodnu riječ odbrane bi trebalo da održi 1. i 2. marta.

Karadžić je ranije dva puta bio nagovijestio da će, po odluci sudskog vijeća, to i učiniti, ali je ove nedjelje zatražio da izvođenje dokaza na procesu ne počne do 17. juna, kako bi mogao da pregleda stotine hiljada stranica dokumenata koje mu je objelodanilo tužilaštvo.

Zahtjev za odlaganje početka izvođenja dokaza za više od tri i po mjeseca, Karadžić je zasnovao na odluci kojom je predsjednik Tribunala Patrik Robinson odobrio dodatan novac za finansiranje odbrane tokom pauze u suđenju koje je počelo 26. oktobra prošle godine.

Pretresno veće sudije O Gon Kvona ocjenilo je, međutim, da odluka o nadoknadi troškova odbrani istovremeno ne znači i da Karadžiću valja odobriti dodatno vrijeme za pripremu. Vijeće je podsjetilo i da je pretprocesni sudija Ijan Bonomi (Iain Bonomy) još u avgustu 2009. zaključio da je predment spreman za suđenje.

U današnjoj odluci, pretresno vijeće napominje i da će zasijedanju suda ponedeljak, 1. marta, prisustvovati u sudnici i Karadžićev sudski postavljeni branilac Ričard Harvi naglašavajući da će o njegovoj ulozi u procesu odlučiti posle Karadžićeve uvodne riječi.

Haško tužilaštvo danas je saopštilo i da će na početku postupka izvoditi dokaze o zločinima u Sarajevu, o čemu će iskaz prvi dati zaštićeni svjedok KDZZ-263. Drugi svjedok biće Sulejman Crnčalo.

Karadžić je u pisanom odgovoru uzvratio da neće biti spreman da svedoka unakrsno ispita i da će to moći da učini od 17. juna.
XS
SM
MD
LG