Dostupni linkovi

EU: u junu dijalog s Podgoricom o pridruživanju



Evropska unija očekuje da u junu pokrene prvi Dijalog sa Crnom Gorom o pridruživanju, pošto bi u međjuvremenu mogao da se okonča postupak ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te zemlje Uniji.

To je danas, u Briselu, izjavio španski državni sekretar za međunarodne odnose Anhel Losada (Angel Lossada), posle Političkog dijaloga EU - Crna Gora, uz učešće šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena.

Losada, zvaničnik predsedavajućeg EU, Španije, istakao je da su vlasti u Podgorici naročito u prossloj godini ostvarile veliki napredak u evropskim reformama i naglasio da "EU smatra Crnu Goru činiocem stabilnosti na Zapadnom Balkanu i izvanredno ocenjuje delovanje Crne Gore u regionalnoj saradnji".

Visoki zvaničnik Evropske komisije Majkl Li je predočio da je Podgorica postigla značajan napredak u evropskim reformama.

Li je dodao da Evropska komisija radi na "Mišljenju" o davanju statusa kandidata i početku pregovora Podgorice o članstvu u EU.

Ključno merilo za Evropsku komisiju u izradi "Mišljenja", jeste koliko je Crna Gora bila uspešna u dostizanju političkih, demokratskih kriterija za članstvo.
XS
SM
MD
LG