Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Virtuelni voz: "Provozajte" se Sibirom


Sibirska tundra
Svi oni koji vole istraživati svijet iz svojih fotelja sada imaju priliku krenuti na virtuelno putovanje ruskom transsibirskom željezničkom prugom zahvaljujući Googleu.

Preko 9.000 kilometara, koliko mjeri najduža željeznička pruga na svijetu, prostire se preko sedam vremenskih zona, 12 regija i 87 gradova, a povezuje Moskvu i Vladivostok.

Googleova opcija "Virtuelni voz" prikazuje 150 sati dug put korisnicima koji pritom mogu slušati djela ruskih klasika poput Tolstojevog "Rata i mira" i Gogoljevih "Mrtvih duša".

Ako vam je previše da "prelazite" cijeli taj put, uvijek možete izabrati specifičnu kategoriju.

Multimedijska zaustavljanja moguća su oko Ekaterinburga, Tiumena, Ulan-Udea i drugdje, piše Telegraph.

Marketinški direktor Googlea za Rusiju Konstantin Kuzmin kaže:

"Želimo demonstrirati kako je Rusija zaista neobična i fascinantna i koliko može ponuditi znatiželjnim turistima. Poznajem ljude koji su putovali transsibirskom željeznicom, ali sam siguran da ima mnogo onih koji bi bili uzbuđeni da to urade. Stoga se nadamo da će ovaj projekat postati početak ne samo virtuelnih, već i stvarnih putovanja preko Rusije."

Historijska željeznica izgrađena je u periodu od 1891. do 1916. godine, a povezuje administrativne centre provincija dalekog istoka.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG