Dostupni linkovi

Lansiran satelit za proučavanje sunca


Posala šatla Endeavour
Američka svemirska agencija NASA je uspješno lansirala "Solar Dynamics Observatory" (SDO), satelit koji će slati fotografije Sunca ultravisoke razlučivosti i pomoći predvidjeti solarne oluje.

Kada dosegne sinkronu orbitu iznad svoje zemaljske stanice u Novom Meksiku, SDO će slati fotografije Sunca s 10 puta boljom rezolucijom od onih na HDTV-u.

Petogodišnja misija satelita je istražiti magnetsko polje Sunca i način stvaranja solarnog vjetra, solarnih baklji i drugih pojava. Te tzv. svemirske vremenske pojave mogu uticati na komunikacijske i druge tehnološke sisteme na Zemlji.

SDO je prva misija u NASA-inom programu "Živjeti sa zvijezdom", čija je svrha proučiti kako pojave na Suncu utječu na život na Zemlji.

Posljednji modul postavljen na Međunarodnu svemirsku stanicu

Posada američkog šatla Endeavour postavila je u petak zadnji modul na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), čime je kompletirana velika konstrukcija na toj stanici koja traje više od jedne decenije.

Astronauti Robert Behnken i Nicholas Patrick pripremili su modul, težak 18 tona, za transfer sa šatla na svemirsku stanicu, a zatim su Kay Hire i Terry Virtsu instalirali modul pomoću mehaničke ruke stanice.

To je zadnji veliki konstrukcijski zadatak u okviru američkog dijela svemirskog programa, vrijednog 100 milijardi dolara. Svemirska stranica je zajednički projekat 16 zemalja, SAD-a Rusije, Japana, Kanade, Brazila i članica EU-a, a udaljena je 354 kilometara od zemlje.

Endeavour, sa šestočlanom posadom, lansiran je u ponedjeljak iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a stigao je na ISS u srijedu ujutro.

Postavljeni modul, nazvan Tranquility, napravljen je u Italiji, a služit će kao mjesto stanovanja posade stanice. Opremljen je toaletom, sistemom za proizvodnju kisika, pročišćivanje zraka i recikliranje vode.

Izgradnja stanice započela je 20. novembra 1998. godine, a 2011. bi trebalo da bude potpuno završena. Planirano je da bude operativna najmanje do 2016. godine.

Do potpunog opremanja svemirske stanice preostale su još četiri misije, prije nego što NASA povuče svoju flotu od tri broda krajem godine.
XS
SM
MD
LG