Dostupni linkovi

Počinje zimska sportska bajka u Vankuveru


Trening na biatlon stazi na Olimpijskom stadionu Whistler
Trening na biatlon stazi na Olimpijskom stadionu Whistler
U Vankuveru danas počinju 21. Zimske olimpijske igre, na kojim učestvuje 2.500 sportista iz cijelog svijeta, a među njima i 105 sportista iz 11 balkanskih zemalja.

Ova Olimpijada od prethodnih se već u startu razlikuje po tome što je ceremonija otvaranja prvi put predviđena u zatvorenom prostoru - na pokrivenom stadionu BC Place. Igre će pratiti oko 10.000 akreditovanih predstavnika medija, 250.000 posjetilaca i televizijski auditorijum od oko tri milijarde ljudi.

Srbija, Crna Gora, Kajmanska Ostrva, Kolumbija, Gana, Pakistan i Peru debitovaće kao samostalne države na Olimpijadi. Kosovo je jedina zemlja jugoistočne Evrope koja ne učestvuje na ovim igrama.

Hrvatska najviše očekuje


Svjetlosni šou iznad English Baya u Vancouveru biće dio ceremonije otvaranja
Šest od sedam olimpijskih medalja koje je do sada osvojila Hrvatska pripadaju alpskoj skijašici Janici Kostelić, koja se sad povukla. Njen brat Ivica Kostelić uzeo je srebro u muškoj super kombinaciji na Igrama 2006. u Italiji, a u Hrvatskoje se nadaju da će uzeti zlato u Vankuveru.

U reprezentaciji Hrvatske na OI u Vankuveru su još su i četiri takmičara u bobu, dva biatlonca i dva skijaška trkača, te devet alpskih skijaša, među kojima su Ana Jelušić i Natko Zrnčić-Dim, koji je osvojio brozanu medalju Svjetskog kupa 2009-2010. u super-kombinaciji.

Srbiju će u Vankuveru predstavljati 11 sportista, uključujući takmičere u bobu Slobodana Matijevića, Vuka Rađenovića, Igora Šarčevića i Miloša Savića. U reprezentaciji Srbije su i alpske skijašice Jelena Lolović i Nevena Ignjatović, uz još dva snoubordera, par skijaških trkača i jedan takmičar u biatlonu.

Ovo natjecanje predstavljaće pete Olimpijske igre za BiH, koja je debitovala 1994. u Lillehammeru. BiH je u Vankuver poslala alpske skijaše Žanu Novaković, Maju Klepić i Marka Rudića, te Nemanju Košarca u biatlonu i skijaškog trkača Mladena Plakalovića.

Makedonija četvrti put učestvuje na Olimpijskim igrama, a ovaj put u njenoj reprezentaciji su alpski skijaš Antonio Ristevski i skijaški trkači Darko Damjanovski i Rosana Kiroska.

Alpski skijaš Bojan Kosić jedini je predstavnik Crne Gore na Igrama u Vankuveru.


Zaštita okoline i pomoć socijalno ugroženima

Radovi na Olimpijskim objektima zaposlili su veliki broj stanovnika, posebno siromašnih
Organizacija Olimpijade koštala je više od pet milijardi dolara.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) Žak Rog izjavio je da će Vankuver biti model za buduće organizatore olimpijskih igara zbog brige o zaštiti okoliša i dugoročnog planiranja koje bi trebalo da olimpijskim objektima osigura svrhu i po završetku Igara.

Nedostatak snijega na plani Cypress, mjestu održavanja natjecanja u slobodnom skijanju i snoubordingu na Igrama, predstavlja ključni izazov za Organizacioni komitet Vankuvera (VANOC). Nakon najtoplijeg januara do sad zabilježenog, organizatori su poduzeli drastične mjere, među kojima i prevoz snijega kamionima sa 150 kilometara udaljene lokacije.

Olimpijske igre u Vankuveru ne bi trebalo da imaju bilo kakav štetan uticaj na prirodu, između ostalog i zato što će takmičare i novinare prevoziti vozila na hibridni pogon.

Mnogo truda uloženo je i u rješavanje socijalnih problema. Ugovori su potpisani sa skoro svim relevantnim organizacijama kanadskih starosjedilaca, uglavnom indijanaca i eskima, kojih ima višeod milion i koji žive u siromaštvu, boreći se sa bolestima zavisnosti i drugim problemima.

Doprinos Igrama daće i siromašni stanovnici iz centra grada. Njih oko 200, među kojima ima i imigranata, obučeno je da pravi drvene podijume za dodjelu medalja. Bivše prostitutke, narkomanke, žrtve porodičnog nasilja i robijašice praviće 1.800 buketa zaosvajače medalja.

Kanađanima je ovo treći put da su domaćini Olimpijskih igara. Prvi put su u toj ulozi bili 1976. godine, kada je Montreal organizovao Ljetne olimpijske igre. Kalgari je bio domaćin Zimskih OI 1988. godine, četiri godine nakon Olimpijade u Sarajevu.

Pročitajte i ovo:
Vratiti olimpijski duh
XS
SM
MD
LG