Dostupni linkovi

U Beogradu otvoren mega market za siromašne


Prva SOS prodavnica otvorena je u Beogradu prošle godine, Foto: Radovan Borović
Prva SOS prodavnica otvorena je u Beogradu prošle godine, Foto: Radovan Borović
Prema istraživanjima, u Srbiji ispod linije siromaštva živi 6,6 odsto stanovnika. Međutim ova brojka se stalno uvećava, pa učestalo otvaranje SOS marketa, potvrđuje tezu da je siromaštvo postala normalna društvena pojava, doduše delom podstaknuta i svetskom ekonomskom krizom.

Više od 1,5 milion stanovnika Srbije jedva da pokrije osnovnu potrošačku korpu a ispod granice siromaštva živi oko 800.000 građana. Da li je otvaranje još jednog SOS mega marketa u Beogradu, na 1.000 kvadratnih metara, dokaz o sve većem siromaštvu srpskog društva i neka vrsta socijalno sigurnosne mreže za one koji žive na granici ili ispod linije siromaštva. Evo šta kažu prv kupci, mahom penzoneri u ovom marketu:



Vanredne ekonomske prilike iznedrile su početkom prošle godine ideju “SOS prodavnica” u kojima se može naći jeftinija roba od 20 do 70 odsto. Akciju je pokrenulo trgovinsklo preduzeće Jabuka, a direktor Milorad Mišković veruje da će ovakve prodavnice uz minimalan profit, biti od koristi građanima:

"I cene su ubedljivo najniže i mislim da to potrošači u ovoj još uvek teškoj godini kada su još uvek nesigurna socijalna gibanja na tržištu, da bi trebali svi koji se osećaju socijalno ugroženima, slobodno da dođu bez kartica mogu da pazare u SOS marketima. Nadam se da će ovo građani potrošači biti zadovoljni i sa kvalitetom i cenama."


Dubina i oštrina siromaštva svakodnevno se ocrtavaju na ulici, preko brojnih radničkih štrajkova, otpuštanja zaposlenih i opšteg siromaštva vidljivog pored svakog beogradskog kontejnera. Povećanje broja siromašnih jeste trend ne samo u Srbiji, već i u svetu, pre svega zbog svetske ekonomske krize, tako da otvaranje SOS marketa nije novost ali ne i toliko tačna dijagnoza nekog društva, keže ekonomiski analitičar Aleksandar Stevanović:

"Jedan SOS market više ili manje ne menja sliku drastično u celoj toj priči. Očigledno sada neko shvatio da se može zaraditi novac ciljajući neke grupe, potršača koje nekima nisu interesantne. Peona cele priče je da tržište uvek nudi bolja rešenja kako za siromašne tako i za bogate nego državna akcija. Imate i ljude koji su ja veruje bolje stojeći što su štedljivi i koji bi talođe kupovali u takvim objektima."


Ipak u relativno siromašnoj zemlji poput Srbije, SOS market za mnoge predstavlja način opstanka. Procene Odbora za suzbijanje siromaštva je da bi u Srbiji ove godine siromaštvo moglo da se udvostručiti i da će ispod ili vrlo blizu linije siromaštva živeti 25 do 30 odsto stanovništva.
XS
SM
MD
LG