Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama otkazao projekt novog spuštanja na Mjesec


Američki je predsjednik Barack Obama otkazao projekt Constellation (Sazvježđe) koji je trebao ponovo odvesti ljudska bića na Mjesec. Ocijenjeno je da je projekt preskup, da kasni i da ne nudi dovoljno inovacija.

Američka svemirska agencija NASA na program je već potrošila devet milijardi dolara, a na njegovo će gašenje potrošiti još dvije i pol milijarde. Odluka je odmah naišla na kritike kongresmena koji su bliski kompanijama koje rade na programu.

Predsjednik je u proračunu naveo da program Constellation crpi resurse potrebne drugim NASA-inim projektima. Bijela kuća se namjerava okrenuti privatnom sektoru za stvaranje kapaciteta za lansiranje.

Jim Kohlenberger, šef Ureda za znanost i tehnologiju u Bijeloj kući je rekao:

"Ukidamo program Constellation, ali ne ukidamo naše ambicije. Ovo nije korak unazad. Korak unazad je bilo pokušavati ponoviti slijetanja na Mjesec otprije 40 godina koristeći staru tehnologiju, umjesto inovativnih tehnologija koje nas mogu odvesti u svemir dalje, brže i jeftinije."

Projekt ponovnog odlaska na Mjesec pokrenuo je bivši predsjednik George Bush, nakon nesreće šatla Columbia, 2003. godine. Letjelica je, podsjetimo, izgorjela prilikom povratka u Zemljinu atmosferu zbog oštećenja na termoizolaciji nastalog pri polijetanju.

Program je trebao dovesti do "umirovljenja" space shuttleova i izgradnje novih letjelica i novih raketa koje bi mogle ljude odnijeti i izvan Zemljine orbite.

Kritičari su međutim tvrdili da program nikad nije dobio dovoljno sredstava, a kad je naišao na tehničke probleme počeo je i kasniti.

U svakom slučaju, oni koji su se ponadali da će 2020. godine vidjeti novi televizijski prijenos s Mjeseca, morat će, izgleda, još malo pričekati.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG