Dostupni linkovi

Patrijarh uvredio i Crnogorce


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Posle izvinjenja koje je novi patrijarh SPC Irinej uputio Islamskoj zajednici pošto je uvredio muslimanske vernike, nezadovoljstvo njegovim stavovima i u Crnoj Gori. Da li, pošto ih je izjednačio sa Srbima navodeći da su jedan narod, i Crnogorci zaslužuju izvinjenje ili bar ogradu Srpske crkve od patrijarhove izjave?

Iako su dominirali umereni tonovi, na šta javnost u Srbiji kada je u pitanju crkva nije navikla, novi patrijarh Irinej izneo je stav kako su Srbi i Crnogorci jedan narod, izazvavši tako očekivan oštar protest među crnogorskim stanovništvom. Iako je reč o nedvosmislenoj političkoj izjavi, protjerej Dimitrije Kalezić tvrdi za naš program da se Srpska pravoslavna crkva kao celina ne bavi pitanjem bilo čije nacionalnosti, niti želi da ulazi u tu problematiku:

“Srpska crkva uopšte u to pitanje ne ulazi, nju samo brine crkveno pitanje – koje je područje Srpske patrijaršije. U crkvi se ne postavlja pitanje nacionalnosti, nego pitanje jesu li pravoslavni. I ne samo oni, nego i drugi koji su ovde na ovoj teritoriji, i želi da bude sa njima zajedno.”


Na patrijarhovu izjavu, uz proteste crnogorskih udruženja, reagovao je i predsednik Filip Vujanović, navodeći da je to "neočekivano i neobično" od nekog od koga se "očekuju dobre i blage poruke".

Zbog poruke, u kojoj je još Crnogorsku pravoslavnu crkvu označio “neozbiljnom zajednicom” koja “ima malu podršku naroda", Crnogorska nacionalna zajednica u Beogradu zatražila je patrijarhovo izvinjenje, dok Nenad Stevović iz Udruženja Crnogoraca Srbije 'Krstaš' kaže da im ono ni ne treba jer “niti su vernici SPC, niti ih njen stav zanima”:

Nenad Stevović
“Poslednje izjave srpskog patrijarha me strahovito podsećaju na umišljenog i samovoljnog izaslanika crne Gore u Srbiji, gospodina Matiju Bećkovića, koji je kada je počela da se budi ideja o samostalnosti i nezavisnosti Crne Gore izjavio da Crnogorci ne postoje. U tom kontekstu vidim i ovu izjavu, i na osnovu nje tvrdim da su Crnogorci na dobrom putu. Ono što možda malo zabrinjava jeste da je srpski patrijarh veoma brzo počeo da daje takve izjave.”

IZVINJENJE BI BILO OČEKIVANO


Iako se u dosadašnjim potezima držao umereno, uz podršku evropskim integracijama i odbijanjem da se meša u politička pitanja, što su mnogi videli kao najavu mogućeg zaokreta Srpske crkve, patrijarh je od kada je ustoličen, a tome ima tek petnaestak dana napravio već dva osporavana poteza.

Za prvi, kada je rekao da su muslimani dobri dok su u manjini, ali da kada postanu nadmoćni čine pritisak, se izvinio, nazivajući svoj iskaz nesmotrenim. Crnogorski narod, međutim još nije dobio izvinjenje. Zaslužuje li, ako ništa drugo, ono bar ogradu crkve od patrijarhove izjave? Socilog religije Mirko Đorđević:

“Sigurno je da zaslužuju jer nije njegov posao da određuje koji narodi postoje, a koji ne. U Crnoj Gori se ogroman broj ljudi izjašnjava kao Crnogorci, ima i onih koji se smatraju Srbima. To je stanje stvari i ova izjava je došla kao neumerena, neodmerena i logično bi bilo da se izvini. Tim pre što je predsednik Crne Gore bio među prvima koji je biranim rečima patrijarhu nakon ustoličenja poželeo sve najbolje na početku službe.”

Zanimljivo je, kako je na to podsetio crnogorski predsednik, da čak ni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poznat po ekstremnim nacionalističkim stavovima, "nikada nije osporavao crnogorsku naciju". Treba li, pošto je to učinio, novi partijarh da se izvini, pitali smo građane Užica:



Nezavisnost Kosova razlog je zbog kojeg su odnosi Beograda i Podgorice u stalnom zaoštravanju. Iako je na samom početku poručio da je ovo državno pitanje, patrijarhova izjava, po mišljenju Mirka Đorđevića, i ne mora biti neproračunata:

“Zato ja ostajem na tome da je ovo bilo neodmereno, i da spada u vrstu izjava koje nisu bile potrebne. Mislim da su razlozi politički, ali nije prilika da u sve to ulazimo. Sačekajmo da vidimo šta će dalje uslediti.”

Pročitajte i ovo: Patrijarhovo izvinjenje muslimanima
XS
SM
MD
LG