Dostupni linkovi

Provjerava se poslovanje firme "Mat kompani"


PROVJERAVA SE POSLOVANJE FIRME "MAT KOMPANI"

Crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca, kako je tek juče objavljeno, krenula je u provjeru poslovanja firmi koje se povezuju sa Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem, koje srbijanska policija sumnjiči za šverc preko dvije tone kokaina iz Južne Amerike.

Postavlja se pitanje da li je provjera počela tek nakon što je raspisana potjernica za dvojicom Pljevljaka i da li su finansijske transakcije Šarića, čije se ime pominje u međunarodnom policijskim akcijama, provjeravane i ranije.

Portparol Uprave za sprječavanje pranja novca Časlav Perović je potvrdio za RSE da se provjerava poslovanje firme "Mat kompani" iz Pljevalja koja se formalno vodi na Gorana Sokovića, te osobama povazanim sa njom. U upravi tvrde da provjere traju već neko vrijeme, ali ne otkrivaju detalje.

"Povodom navedenih fizičkih i pravnih lica preduzimale su se i preduzimaju se određene radnje shodno Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Takođe, vezano za ove pretrage, u toku je i komunikacija s nekim stranim finansijsko obavještanim službama kao i prema nekoliko sa njima povezanih fizičkih i pravnih lica,"
kaže Perović.

RSE: Da li su provjere ovih novčanih tokova i firmi Darka Šarića počele tek nakon što je protiv njega i zvanično pokrenuta istraga ili je Uprava u tu akciju krenula i ranije s obzirom da se Šarićevo ime već duže pominje u okviru određenih međunarodnih policijskih akcija?

Perović: Kao što sam već ranije i rekao preduzimale su se i preduzimaju se mjere i radnje shodno Zakonu o sprječavanju novca i finasiranju terorizma protiv navedenih fizičkih i pravnih lica, s tim da tok i detalje povodom pretraga za konkretno navedene predmete i lica vam ne možemo konkretno saopštiti zbog obaveze čuvanja službene tajne i daljeg toka postupka, a u skladu sa članom 80 stav 2 Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

RSE: Kako pojedini mediji u Crnoj Gori špekulišu uprava provjerava i navodno pranje Šarićevog novca preko jedne podgoričke banke u koju su, navodno, sredstva uplaćivana iz inostranstva. Da li je to tačno i o kojoj se banci radi?

Perović: Takve detalje vam ne možemo otkrivati u cilju dalje istrage.

XS
SM
MD
LG